Конференцијa начелника генералштабова балканских земаља

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић отворили су 12. Конференцију начелника генералштабова балканских земаља. Србија је војно неутрална и као таква отворена је за сарадњу и са Истоком и са Западом, рекао је Вулин који је конференцију отворио у својству изасланика председника Србије и врховног команданта оружаних снага Александра Вучића.

На данашњој конференцији учествују и бригадни генерал Бардиљ Колчаку из Тиране, генерал-потпуковник Сенад Машовић из Сарајева, генерал Андреј Боцев из Софије, адмирал Евангелос Апостолакис из Атине, генерал-потпуковник Методија Величковски из Скопља, генерал Хусли Акар из Анкаре, бригадни генерал Илија Даковић из Подгорице, генерал-потпуковник Адријан Тоња из Букурешта.

Гости на Конференцији у Београду су председавајући Војном комитету ЕУ генерал Михаил Костаракос, заменик председавајућег Војном комитету НАТО-а генерал Стивен Шепро, командант Здружених снага из Напуља адмирал Џејмс Фого и заменица начелника Генералштаба војске Словеније бригадни генерал Аленка Ерменц.

Обраћајући се окупљенима, министар одбране Александар Вулин је свима пожелео, у име председника Србије Александра Вучића, да се у Београду и Србији осећају добро, да се осећају као да су међу пријатељима и да знају да се налазе у земљи која искрено поштује њихове земље, историју и њихове оружане снаге.

"Србија је војно неутрална и као таква отворена је за сарадњу и са Истоком и са Западом. Врховни политички став који води Србију јесте потреба да будемо слободни и да одлучујемо о себи, својој земљи и будућности наше деце", рекао је Вулин и истакао да нема већег интереса за Србију од мира на овим просторима.

Зато је, истиче, политика Србије, као и Војске Србије очување мира и стабилности на просторима Балкана.

"Када год смо ми Балканци одлучилвали сами о себи и једни о другима овде је владао мир. Желимо да мир влада још дуго. Ми смо земља која, баш као и сви ви који седите за овим столом, зна колика је вредност мира. Само онај који је прошао кроз ратове, зна колико се вреди борити за мир", рекао је Вулин окупљенима.

"Србија посвећена учешћу у мировним мисијама"

Навео је да се и Србија суочава и са последицама мигрантске кризе, те да зна да мора да покаже хуманост, али мора и да води рачуна о заштити свог простора, простора суседних земаља, нашег начина живота.

Каже да оружане снаге ВС препознају заједничке претње које угрожавају цео свет, те да је зато Србија увек спремна да се укључи у сваку борбу у којој су заједничке вредности слобода, отпор тероризму, отпор насиљу, организованом криминалу, кријумчарењу људи, наркотика, недозвољеној трговини наоружања.

Србија је посвећена учешћу у мировним мисијама, казао је Вулин и додао да на тај начин Србија покушава да да свој допринос очувању мира у читавом свету.

"Овде су окупљени људи који воде рачуна о безбедности својих земаља, али и о миру у региону. Ми који живимо овде морамо водити рачуна да се ништа што може узнемирити људе који овде живе не сме бити претња и не сме бити трајно. Морамо водити рачуна о свакој од наших земаља као да је наша, јер несигурност у једној земљи изазивају несигурност и нестабилност у свим земљама", казао је Вулин.

Начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић истакао је да му је изузетна част и задовољство што је Београд ове године домаћин ове Конференције и што може у улози домаћина да пожели свима срећан и успешан рад.

Он је захвалио свима на предивној атмосфери која је владала синоћ на вечери добродошлице на којој је кроз културно уметнички програм представљена клултура, традиција, историја и лепота Србије. 

Конференција начелника генералштабова балканских земаља успостављена је на иницијативу Грчке и Турске 2006. године са циљем разматрања и јачања модела војно-војне сарадње балканских држава и модела одговора на све безбедносне изазове, ризике и претње у региону.

Београд је први пут био домаћин тродневној Конференцији 2009. године, а прошлогодишња конференција одржана је у Атини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво