Увац – сигурно станиште за белоглаве супове

Пре три деценије белоглави супови били су пред изумирањем, а данас ти чистачи природе су заштићена врста. Захваљујући сталној бризи људи, станишта у Резервату природе Увац, клисури Милешевке и кањону реке Трешњице постали су им омиљена места на којима су сигурни и увек сити.

Кањон реке Трешњице и заштићених готово 600 хектара сада су сигуран дом за врсне летаче са распоном крила већим од три метра. Ту, такозвани небески краљеви, с нестрпљењем свакодневно чекају и редован оброк.

"Један од њих и кружи у ваздуху како би јавио другима да дођу за ручак. Овде смо скоро сваки дан. Некад два пута дневно добављамо храну", каже Лазо Јовановић из Удружења за заштиту белоглавих супова "Соко" из Љубовије.

Чувар заштићеног подручја "Трешњица" Горан Вучићевић наводи да је четврта генерација која се брине и храни белоглаве супове. "Пре тога је то радио мој прадеда који је са коњима вукао храну за њих, касније мој деда и отац, сада ја", додаје Вучићевић.

Лоши временски услови и макадамски пут дуг 13 километара никада нису препрека да се некада угорженој врсти свакога дана допреми храна. Годишње у хранилиште стигне више од 27 тона хране, а осим белоглавих супова буде и незваних гостију.

"Лете у пречнику од 500 километара у потрази за храном. Долазили су из Шпаније, и Израела. Из Грчке је долетео црни лешинар који је ретка врста и нема га код нас", истиче Слободан Вучићевић из Центра за природне ресурсе "Натура".

Готово три деценије упорног рада и бриге, у овом, али и преостала два заштићена подручја и станишта белоглавих супова у Србији, резултирали су сталним повећањем њиховог броја.

Некада пред изумирањем са свега три-четири пара, гнездећа колонија у кањону Трешњице, данас има готово 60 јединки, што је са онима из Резервата Увац и кањона Милешевке, једна од најбројнијих колонија белоглавих супова на Балкану.

Стална брига о белоглавим суповима и подмладак који стиже током лета сигуран је пут ка увећању друштва. На њима је да буду спремни за несвакидашње, често и прекограничне, летачке авантуре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво