Јужна Кореја жели да инвестира у Србији у постројења за отпадну воду

У Србији се прерађује тек нешто више од 10 одсто отпада. Пречишћава се исто толико отпадних вода. Само у постројења за прераду отпадних вода и отпада потребно је уложити више од пет милијарди евра. У такве пројекте у Србији жели да улаже Јужна Кореја.

Србија из Кореје углавном увози електронику, а извози кукуруз и воду. У чисту воду желе и да инвестирају.

"Јако добро знамо да Србија мора да уложи напоре да заштити животну средину. Можемо да вам помогнемо око студије изводљивости, да обучавамо ваше стручњаке", каже Деђонг Ју, амбасадор Републике Кореје у Београду.

"Желимо да улажемо у постројења за отпадну воду и рециклажу отпада", каже Хванг Гје Јонг, генерални директор Министарства екологије Републике Кореје.

У Кореји се прерађује чак 90 одсто отпада и 100 одсто индустријских отпадних вода.

"Обавили смо много истраживачких послова за корејску владу, усавршили смо технологије које можемо да понудимо за хемијско и биолошко пречишћавање отпадних вода, речних вода, ваздуха", каже Кјонг Хи Ким, Аквацел.

За заштиту животне средине издвајају пет одсто бруто друштвеног производа, десет пута више него Србија.

"Иза корејске стране стоји велика економска снага када говоримо о количини капитала који су спремни да емитују. Са корејском страном у пакету долазе и високе технологије", каже Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине Србије.

"Технолошки и економски чак на начин на који су они решили управљање отпадом, нарочито управљање отпадним водама и обновљивим изворима енергије је нешто што ми можемо да научимо од њих", каже Саша Михајловић Привредне коморе Зелене Србије.

Вредност извоза корејске зелене индустрије у последњој деценији порасла је шест пута и сада је седам и по милијарди долара. Тренутно је укључена у 170 пројеката у више 70 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи