Ружић и Адеми о статусу националних мањина

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да Влада Србије и то министарство припремају четири закона која ће се у јуну наћи у парламенту са циљем да се унапреди статус националних мањина, а функционисање националних савета буде плодотворније и транспарентније.

"Један од драгоцених делића тог веома важног мозаика јесте национални савет македонске националне мањине који ће, сигуран сам, такође, узети учешће у ономе што следи крајем године, а то су избори за национале савете националних мањина", изјавио је Бранко Ружић после састанка са македонским министром за дијаспору Едмондом Адемијем.

Ружић је рекао да је на састанку констатовано да је потребно реактивирати и имплементирати споразум између Србије и Црне Горе и Македоније из 2004. године о покретању и функционисању међувладине мешовите комисије.

"Сматрам да је то један модел, механизам који у сваком случају може, чак и растерећен од неких дневних политичких тема које на Балкану увек постоје, да помогне да се позабавимо оним што јесте интерес двеју држава, њихових држављана и наших мањинских политика", рекао је Ружић.

Адеми је истакао да је кључно питање током састанка било почетак рада мешовите комисије ради унапређења права македонске националне мањине у Србији и српске националне мањине у Македонији.

"Као министари ресорних министарстава ми ћемо поставити ово питање нашим владама и надамо се да ће од јесени бити формирана мештовита комисија која постоји од 2004. године, али само формално, јер није функционисала", истакао је Адеми.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво