Сусрет прогнаних из Призрена – лепо и болно сећање

У Призрену тренутно живи само тридесетак Срба, а 1999. било их више од 10 хиљада. Они који су морали да напусте овај древни царски град, препун историјских споменика, манастира и цркава, срећу се сваке године у Централној Србији и оживљавају успомене на живот пре погрома. Ове године окупили су се у Пироту.

Симболично, испод зидина средњовековног Момчиловог града, Призренци који живе у Пироту, дочекали су рођаке, пријатеље, некадашње комшије.

"За који дан се навршава 19. година како смо напустили наше Косово и наш завичај Богошевац, код Призрена. Превелика носталгија за завичајем нас је натерала да се од пре седам година, сваке године окупљамо у неком од градова Србије", каже Љиљана Танасковић. 

Из Призрена су однели успомене широм Србије, са надом да ће се поново окупити у родном крају.

"То нам је леп надоместак, да можемо да се видимо, да попричамо, да се питамо где је ко и да знамо да и убудуће наставимо ову сарадњу", каже Ђорђе Видосављевић.

"Ето, не да се још, а тамо нам је Љевишка и остало. Гробови су доле, душа је доле, срце је доле", прича Зорица Јаковљевић.

Миросалв Видсављевић каже да је сада тамо само једна породица и звоне када је нека верска прослава.  

Сваки њихов сусрет, изузетно је емотиван. Како нам рекоше, није то само сећање, већ и обавеза да и потомци не забораве порекло.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи