Споразум о братимљењу Београда и Шангаја

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић и потпредседник владе Шангаја Ченлеи Пенг потписали су Споразум о братимљењу два града.

Андреја Младеновић, који је у Старом двору угостио делегацију града Шангаја, поручио је том приликом да Град Београд на тај начин даје свој допринос јачању веза Србије и Кине, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

Догађају су присуствовали чланови Градског већа Драгомир Петронијевић и Раденко Дурковић, секретар за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретар за привреду Милинко Величковић, секретар за културу Ивона Јевтић, в. д. директора Туристичке организације Београда Миодраг Поповић, као и амбасадор Кине Ли Манчанг.

Младеновић је изразио задовољство што има прилику да угости делегацију Шангаја и захвалио кинеским колегама на прихваћеном позиву да посете Београд.

Рекао је да је данашње потписивање Споразума о братимљењу Београда и Шангаја је резултат споразума који је потписан пре нешто више од годину дана од стране градоначелника два града у Шангају.

У оквиру веома присне сарадње Србије и НР Кине, веома је важно да се градови двеју земаља повезују, братиме и јачају међусобне везе, сматра Младеновић.

"Београд од 1980. године има братске односе са Пекингом, а од прошле године имамо потписан Меморандум о сарадњи са Шангајом, на који смо веома поносни. Потписани споразум учврстиће сарадњу два града из области привреде, културе, спорта, заштите животне средине и других области", истакао је Младеновић.

Рекао је да су на данашњем састанку апострофиране две области, туризам и социјална заштита, односно положај најстаријих суграђана, као веома важне за оба града.

"Туризам је за град Београд веома важан јер представља најбрже растућу привредну грану у српској престоници. У току 2017. у Београду је боравило више од милион страних туриста, уз више од 2,5 милиона ноћења. Пораст броја кинеских туриста нам је такође веома важан, а забележен је како у прошлој, тако и у првом кварталу текуће године", нагласио је заменик градоначелника.

"Веома значајно признање са сајма у Шангају"

Додао је да је за Београд веома значајно признање са престижног сајма туризма у Шангају, што је био велики подстицај за развој туризма у српској престоници.

"Београд је на том сајму препознат као добра, важна и перспективна туристичка дестинација. Уверени смо да ће ова посета значајно допринети даљем развоју туризма и већем броју кинеских туриста у Србији и Београду. Наш град има шта да понуди и није без разлога једна од најатрактивнијих туристичких дестинација у овом делу Европе", рекао је Младеновић.

Истакао је да ће посета бити искоришћена како би се делегацији Шангаја представиле све мере које су током последњих неколико година предузете како би се поправио положај и обезбедио бољи квалитет живота најстаријих суграђана.

"Када је тај део социјалне заштите у питању, Београд предњачи у региону и веома смо поносни на све што смо урадили како би живот наших најстаријих суграђана био бољи и квалитетнији", закључио је Младеновић.

Пенг: Потписано претворити у конкретне кораке

Потпредседник владе Шангаја је рекао да му је велика част јер у име Шангаја има прилику да потпише Споразум о братимљењу са Београдом.

Иако су Београд и Шангај веома удаљени, народи Србије и Кине имају близак и присан однос, истакао је Пенг.

Подсетивши да је градоначелник Синиша Мали био прошле године у посети Шангају, Пенг је рекао да након боравка у Београду очекује интензивирање сарадње у свим областима, нарочито у туризму и у области социјалне заштите.

"Све што смо потписали сада морамо да претворимо у конкретне кораке и то је нешто што ћемо настојати да урадимо веома брзо", рекао је Пенг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво