Tрудноћа кao карта за запослење

Док многе жене стрепе да ће остати без посла ако остану трудне, у Лучанима је трудноћа карта за стално запослење. Наменско предузеће "Милан Благојевић" будућим мамама, после уговора на одређено време, обезбеђује стално запослење.

Маму четворомесечне Петре, после трудничког и породиљског одсуства, чека радно место у лучанској наменској фабрици. Драгица Јоковић једна је од девет радница које су баш због потомства добиле сигуран посао.

"Значи ми пуно што деци могу да обезбедим све што желим, што сваког првог знам да имам плату и, наравно, што знам да ћу се, кад ми истекне боловање, вратити на своје радно место. Олакшало нам је све остало, трудноћу, па и порођај и одгајање детета", каже Драгица Јоковић из села Лисице код Лучана.

Од 1.320 запослених у предузећу "Милан Благојевић" у Лучанима, 380 су жене. Многе равноправно са колегама раде на тешким, специфичним и опасним пословима. Зато је и одлучено да оне које постану маме буду награђене уговором о сталном запослењу.

"Тиме покушавамо да подигнемо наталитет у Лучанима и околини Лучана. То је циљ и наишао је на разумевање државних органа", каже Радош Миловановић, директор предузећа "Милан Благојевић – Наменска".

И Општина Лучани даје подстрек рађању деце, па свако новорођено дете има право на једнократну помоћ од 30.000 динара.

"Општина Лучани је први пут ове године проширила делатност Центра за социјални рад новом мером, а то је помоћ родитељима при процесу вантелесне оплодње", додаје председница општине Лучани Весна Стамболић.

У предузећу "Милан Благојевић" планирају да запошљавање будућих мама постане пракса. Већ има наговештаја да ће и ове године бити трудница. Иначе запошљавају све више младе раднике, па има и примера да по три генерације из исте породице раде у фабрици.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво