Поповић отворио Сајам технике и техничких достигнућа

Међународни 62. Сајам технике и техничких достигнућа, под слоганом "Корак у будућност", отворен је на Београдском сајму где ће до 25. маја технолошке новости и иновације представити више од 600 домаћих и страних излагача.

Сајам је отворио министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић који је истакао да је ове године интересовање за сајам посебно повећано, као и да је од 600 регистрованих излагача половина из иностранства, из 31 земље са пет континената.

"Сајам технике је сајам иновација и технологија и он је природан партнер Владе Србије, јер промовише иновације и технологије, ствара услове за динамичан трансфер технологија и технолошких знања и све то повезује са индустријом и бизнисом", указао је Поповић.

Подвукао је да Влада Србије чини огромне напоре да ојача економију и да су неки од њених приоритета убрзање економског раста, технолошко јачање индустрије како би била продуктивнија и способнија да створи производе високе додате вредности, дигитализација индустрије и усмеравање ка концепту индустрије 4.0 признатом као водећом у свету...

Министар је рекао да је Влада Србије, свесна раста дигитализације и технологије, први пут у својој историји покренула кабинет министра чији је основни задатак да се бави питањима развоја и иновација и предузетничког екосистема Србије.

"То је врло јака политичка порука којом желимо да поручимо свима да Србија жели да се убрзано економски развија кроз економска знања и иновације", нагласио је Поповић. 

Подсетио је да је буџет за иновације у 2018. години увећан пет пута, да је формиран Савет за иновационо предузетништво и информационе технологије, као и да се нада да су неки од излагача Сајма искористили средства Фонда за иновациону делатност.

Говорећи о тематским целинама које ће бити представљене на овогодишњем сајму, Поповић је навео индустријску роботику, интелигентну аутоматизацију, технологију која омогућава повратак фабрика у градове, односно програмске урбане производње на бази еколошких стандарда, које су, каже, у складу са државним приоритетима у изградњи иновационог предузетништва.

Министар је истакао да ће се посетиоцима сајма ове године представити шест националних изложби, док ће националну изложбу Уједињених Арапских Емирата предводити висока државна делегација.

Отварање сајма обележила је Јелена Аћимовић, матуранткиња средње техничке школе у Лазаревцу, која је на такмичењу у Пекингу освојила треће место у надметању у послу наизглед само за мушкарце, где је показала да је најбољи женски варилац на свету.

Дигитални начин варења Јелена је показала посетиоцима сајма, а у том послу опробао се и министар Поповић који је истакао да иако изгледа једноставно, у пракси је доста комплексније, и честитао је Јелени на успеху.

За све љубитеље нових технолошких достигнућа радно време Сајма технике биће од 10 до 18 часова до 25. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво