Јана и Сања поново здраве

Тим београдских кардиолога спасио бебу Јану са ретком аномалијом. Помогли и деветогодишњој Сањи која је имала две урођене срчане мане, и, први пут у Србији, урадили интервенцију уградње Каврд стента.

У Институту за здравствену заштиту мајке и детета у Београду, тим кардиолога недавно је урадио две значајне интервенције. Спасли су бебу са ретком аномалијом. У светској литератури та аномалија описана је код свега 20-ак пацијената, а само пет случајева је успешно решено без примене хирургије.

Јана има два месеца. Сада је здрава беба, која лепо напредује. Међутим, одмах по рођењу, то није било тако. Лекари су открили да има ретку аномалију и озбиљан здравствени проблем.

Јанина мајка Сандра Драгојловић каже да када су схватили да је у животној опасности, почео је хорор за њих.

"Захваљујући стручном тиму, извукли смо се. За 13 дана добила је 540 грама", прича Јанина мајка.

Патолошки, неуобичајени крвни суд, пробијао је јетру, дијафрагму, долазио до режња плућа, правећи велики сунђер крвних судова. Зато десно плућно крило није било у функцији, а срце је било преоптерећено.

Лекари су морали да одлуче, да беби од три килограма одстране плућно крило, и додатно јој угрозе живот, или да ураде интервенцију, која код деце није рађена нигде у свету, а коју овај тим стручњака, ради други пут.

"Практично смо ушли у тај доводни крви суд, и успели смо убацивањем четкастих спирала,  спиралица од метала, попут стоноге, да прекинемо доток крви у то патолошко ткиво. Тиме смо решили проблем срчаног попуштања", рекао је др Јован Кошутић, кардиолог са Института за мајку и дете.

Кардиолошки тим недавно је, први пут у нашој земљи, код деветогодишње девојчице са две срчане мане, урадио још један значајан захват. Први пут у Србији, урадили су интервенцију уградње такозваног Каврд стента. Захват је опасан, у Америци још није одобрен, али га европски кардиолози примењују. 

Сања је имала сужење лука аорте, али и један крвни суд више, који је неприродно, везивао плућну артерију и аорту. Без отварања.

"Поставили смо пластични крви суд, дужине 4 центиметара, ширине, 1,5 центиметра који је изнутра ојачан специјалном арматуром, која се зове стент", каже др Кошутић.

Набавку стента који кошта више од 2.000 евра обезбедио је Републички завод за здравствено осигурање.

Волица Петровић, Сањина мајка из Петровца на Млави каже да се деветогодишња девојчица осећа добро.

"Ја је понекад опомињем да не сме да трчи, али дете ко дете", каже мајка.

На Институту за здравствену заштиту мајке и детета прате светске трендове у лечењу деце са срчаним проблемима и аномалијама, и, кажу, често су испред колега. Истичу и добру сарадњу са великим кардиолошким центрима, тако да већ следеће недеље очекују долазак стручњака из Пољске.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара