Од 1. јула примена мера за подстицај рађања

Примена мера за подстицај рађања почеће од 1. јула, те ће тако родитељи за треће дете добијати месечно 12.000 динара наредних десет година, а за четврто 18.000 динара, изјавила је министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић. Расписан је и јавни позив за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за финансирање мера популационе политике у овој години.

Министарка Славица Ђукић Дејановић је објаснила да се приводе крају законске измене које регулишу питање финансирања, а то је Закон о финансијској подршци породици и Закон из сфере биомедицински потпомогнуте оплодње.

"То су мере које директно ублажавају економску меру подизања деце и то трећег и четвртог детета. Ако мајка у блиском периоду роди треће и четврто дете, она ће имати 30.000 динара да би стандард живота трећег и четвртог детета био као и деце која су раније рођена", разјаснила је Ђукић Дејановићева након расписивања конкурса за доделу средстава општинама за подстицај рађања.

Једна од подстицајних мера која ће почети да се примењује јесте и то да жене које су родиле дете у поступку вантелесне оплодње имају право на још три покушаја о трошку државе за рађање другог детета.

Право на добијање средстава имају родитељи који су добили треће или четврто дете од почетка године. 

Локалним самоуправама 500 милиона динара

Министарство је расписало и јавни позив за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за финансирање мера популационе политике у овој години. За ту намену из буџета је обезбеђено 500 милиона динара, неопходно је да општине за пројекат обезбеде 20 одсто средстава, док ће преосталих 80 одсто бити финансирано средствима за мере популационе политике.

Славица Ђукић Дејановић је објаснила да право учешћа имају све општине појединачно, или више њих удружених из истог региона и да је једини услов локалним самоуправама да у сопственим буџетима имају предвиђена средства за спровођење популационе политике.

"Бесповратна средства намењена су за суфинансирање оних мера које се односе на ублажавање економске цене подизања детета, усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, промоцију здравља, борбу против неплодности и популациону едукацију", појаснила је Ђукић Дејановићева.

Подсетила је да је прошле године за те намене издвојено 130 милиона динара и да су тим новцем финансирани пројекти у 15 локалних самоуправа. На конкурс се прошле године пријавило 90 општина, а средства је добило 15 локалних самоуправа.

Ове године локалним самоуправама је на располагању скоро пет пута више новца, а максимални износ који може добити општина која аплицира пројектом самостално је до десет милиона динара.

"Уколико пријаву подносе заједнички до три општине, максималан износ је 75 милиона динара, односно 100 милиона динара ако пријаву подноси четири или више општина из истог региона", навела је министарка.

Рок за конкурисање је 20 дана од објављивања позива у Службеном гласнику.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво