Благи пад броја миграната у Србији

Србија бележи благи пад броја миграната. Према подацима Комесаријата за избеглице и миграције тренутно их је у камповима око три и по хиљаде. Од затварања руте преко Мађарске, пут ка земљама западне Европе неки траже преко Босне и Херцеговине.

Људи који бораве у прихватном центру у Врању углавном кажу да ће сачекати да и званично могу да оду.

"Не планирам да идем преко Босне, има проблема, чекаћу овде, ћерка ми је мала, родила се пре месец дана у Нишу, боље ми је да идем легално, преко листе", каже Феда Мухамед из Авганистана.

"Хиљаду пута сам размишљао о рутама, у реду преко Босне, али где после и како, овде сам сигуран, безбедно је, имам све, и собу, храну, сачекаћу", објашњава мигрант из Ирана.

Из Секретаријата за избеглице и миграције поручују да је стање стабилно.

"Њихова је жеља да оду из Србије а на нама је да им обезбедимо адекватне услове", каже Слободан Савовић из Комесаријата за избеглице и миграције.

Многи мигранти у Србији бораве и по годину и по дана а да ли ће и када моћи да крену даље неизвесно је.

"Ми чинимо све што можемо да им олакшамо боравак овде. Ми смо спремни да прихватимо и нови талас миграната а да ли ће до тога и доћи не знамо", рекао је за РТС Слободан Савовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво