Патријарх Иринеј у Љубљани: Нема разлике међу људима, ма које вере били

Патријарх српски Иринеј је у Љубљани присуствовао отварању новоизграђеног парохијског дома православне Цркве Светих Кирила и Методија.

После разговора са православним верницима, који су стигли из целе Словеније, као и из Италије и Аустрије, патријарх српски Иринеј је у Цркви Кирила и Методија, која је у самом центру Љубљане, служио свету архијерејску литургију уз помоћ архијереја.

По завршеној литургији патријарх је одржао говор великом броју верника у дворишту цркве и позвао их да посећују своју цркву и нови парохијски дом.

Препоручио им је да поштују своју нову домовину и да са Словенцима одржавају добре односе, јер "Срби су са Словенцима увек били у добрим односима".

Такође је позвао српски народ да поштују и остале житеље других вера, "јер смо сви божја деца и да нема разлике међу људима, ма које вере били".

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, као домаћин, захвалио је патријарху што је дошао у Словенију, где такође живе његови верници.

Отварању парохијског дома присуствовали су и представници српске амбасаде, амбасадор Зорана Влатковић и први саветник Ивана Јакшић Матовић, као и представници других вера који живе у Словенији.

Парохијски дом је подигнут на црквеном дворишту у самом центру Љубљане, поред познатог љубљанског парка Тиволи. У дому ће се одржавати све важније културне приредбе српских друштава, очекује се долазак српских писаца и музичких и позоришних група из Србије и Републике Српске који ће наступати за Србе и Словенце из целе Словеније. У Парохијском дому ће бити домаћин и школа за учење српског језика и ћирилице.

Патријарх Иринеј стигао је у Словенију у петак, и најпре је посетио луку Копер, где је због великог броја православних верника Српска православна црква одлучила да подигне храм. Тамо му је домаћин био Борис Поповић, градоначелник Копра.

Партијарх је у Љубљану стигао у суботу, где га је примио градоначелник Зоран Јанковић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво