Малом Данијелу потребна помоћ – чека на две трансплантације

Тешки здравствени проблеми петнаестогодишњег Суботичанина дигли су на ноге јавност града на Северу Бачке. Данијелу Будаију неопходне су чак две трансплантације – срца и плућа.

Данијел Будаи већ осам година болује од слабости срца и плућа. Здравствено стање из дана у дан му се погоршава, а операције су могуће само у иностранству.

"Он никада никада неће рећи да му је лоше, само се једноставно сруши, нема га", наводи Данијелова мајка Моника.

Данијел није способан да одлази у школу, па му се организује настава код куће.

"Он остаје сам док мајка ради, тако да су наставници који долазе из школе његова једина радост и друштво", истиче директорка ОШ "Јован Микић" Марија Милорадовић.

Чила Петраш, која је Данијелова разредна учитељица, додаје да он вредно учи.

"Њему је прилагођен програм, а оно што тражимо од њега, то лепо савлада", објашњава Петрашева.

И поред тешког здравственог стања Данијел је стално насмејан и не крије амбиције.

"Волим да учим, кад порастем желео бих да постанем кувар. Волим да кувам и редовно помажем мајци у спремању ручка", каже Данијел.

У Србији исцрпљене све могућности лечења 

Због бирократских процедура, тек ангажовањем неколико пожртвованих суграђанки, Данијел је добио налаз лекара да су у Србији исцрпљене све могућности лечења.

"Да се папиролошке ствари решавају једноставније, да се неке процедуре скрате, да се не губи драгоцено време, јер је једино то што Данијел још има", поручује Наташа Кустудић Николетић из Удружења грађана "Родитељи Суботице".

Тешко оболели дечак живи у влажној кући, са мајком којој трећина скромних примања одлази на стамбени кредит. Зато је Будаијевима потребна и материјална помоћ.

"На рачун удружења људи уплаћују, од 100 динара па навише, јер то мало пуно значи некоме", наглашава Марија Ускоковић из Удружења грађана "Родитељи Суботице".

Иако опхрвана тешким проблемима, Данијелова мајка има наде да ће добри људи помоћи.

"Надамо се да ће да буде здрав, као друга деца", наводи Данијелова мајка.

У удружењу родитеља кажу да су на Институту за кардиологију у Будимпешти спремни да приме Данијела на лечење. Чека се одлука Републичког фонда за здравствено осигурање.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се