Исти производ а различит квалитет за Источну и Западну Европу

Анализа низа прехрамбених производа купљених у супермаркетима у неколико чланица Европске уније показала је да се квалитет производа разликује. Европска комисија препоручила је чланицама како да се боре против двоструког стандарда у прехрани, а сада је одлучила да покрене нови метод тестирања како би се упоредио квалитет производа познатих марки. Први резултати, како је најављено, биће саопштени до краја године.

Исти производ, амбалажа, декларација, цена, али не и квалитет. Многи производи који долазе на наше тржиште знатно су лошијег квалитета од оних који се продају у западним земљама Европске уније. Са истим проблемом сусрећу се и Мађари, Бугари, Чеси, Словаци, Румуни.

"Постоје читави производни погони исте производне марке и истог производа који је касније пласиран на источноевропско и западноевропско тржиште. Најчешће су у питању кондиторски производи и различита хемијска средства", каже Никица Јовановић из Националне организације потрошача Србије.

Наши држављани који купе исти производ на Западу и у Србији, јасно виде разлику у квалитету. Она се може препознати и по деклерацији. Ако је упутство написано на хрватском, македонском, или бугарском језику, та роба је лошијег квалитета, од оне исписане на шпанском, француском или немачком језику.

Познати светски произвођачи тврде да производе само прилагођавају различитим различитим локалним тржиштима.

"Овде у Европској комисији су одлучили да на то реагују и најавили су прошлог месеца серију законских предлога које ће омогућити националним властима да спречавају такву праксу различитих квалитета за исте производе у различитим земљама Европске уније. Треба подсетити да је пракса различитих састојака и рецепата прехрамбених производа заправо легална по садашњим правилима, али Европска комисија процењује да да пракса није фер и да то представља неку врсту неоправданог трговинског понашања", наводи дописник РТС-а из Брисела Душан Гајић.

Једно од решења је спровести истраживање.

"Ми смо као удружење потрошача вољни да споведемо истраживање и да анкетирамо потрошаче и да коначно изађемо са конкретним резултатима. За сада имамо само те претпоставке и угледамо се на друге земље које су обавиле то истраживање", наводи Никица Јовановић.

Највећи проблем је обезбедити финансијска средства.

"Министарство пољопривреде издваја средства буџетска за наредну годину у смислу мониторинга и плана, у смислу на који начин радимо и контролишемо, са једним јасним и основним циљем - производ који се налази на рафовима у Србији мора бити безбедан и квалитетан на онај начин како то прописују наши прописи. Што се тиче организације потрошача, ми смо и сада на вези по овом питању са њима, размењујемо своја искуства и пратимо шта се дешава у Европи", истиче Ненад Вујовић, начелник пољопривредне инспекције Министарства пољопривреде.

У Србију роба лошијег квалитета углавном стиже из Румуније, Бугарске, Мађарске и Пољске, где велике светске компаније имају развијену производњу намењену за становништво овог дела Европе.

број коментара 31 пошаљи коментар
(субота, 19. мај 2018, 17:48)
Milojko Maljković [нерегистровани]

Konkurencija je majka kvaliteta

Samo odnos cijene i kvaliteta moze da rijesi problem.Ovde rodoljublje i cirilica i latinica ne pomazu.

(субота, 19. мај 2018, 17:04)
anonymous [нерегистровани]

Samo domace

Nadjite proizvodjace sa sela I kupujte od njih.
Tako ce Oni imati profit I proizvodice vise a vi cete jesti, zdravije.
Jednostavno, zar ne!?!

(субота, 19. мај 2018, 16:01)
anonymous [нерегистровани]

Normalna stvar

Da svaki proizvođač ima različite kvalitete svoga proizvoda , nakupac taj proizvod i kupi po jeftinijoj ceni , po kojoj ceni proda njegova stvar. U Americi je to reseno malo drugačije , u lošije rangiranim prodavnicama proizvod je jeftiniji ali i lošijeg kvaliteta , licno sam to ispitao.


(субота, 19. мај 2018, 15:00)
anonymous [нерегистровани]

Istina je

Kada kupim recimo prašak za veš u Beogradu toloko je parfimisan da cela kuć miriše dok se vedš pere a i kad se izvadi miris je jak. Taj isti prašak koji kupujem u (Francuskoj) uopšte ne širi tskav miris.

(субота, 19. мај 2018, 14:28)
anonymous [нерегистровани]

pa svi to znaju...

Samo se svi pravimo kako smo ravnopravni. ...
zna se ko' je gazda u EU. ...

(субота, 19. мај 2018, 13:35)
sale [нерегистровани]

LOL

To je stvar do države i propisa koji regulišu kvalitet, a ne do proizvođača. Oni proizvode onakvu "robu" kakvu mogu da prodaju ovde. Da su propisi o kvalitetu i kontrola znatno strožiji, oni ne bi mogli da prodaju takvu "robu" ovde. Ali sve je to stvar interesa i lobija, zar moram da podsećam.

(субота, 19. мај 2018, 12:58)
anonymous [нерегистровани]

kupujmo domace

ta praksa evropska nam je odavno poznata, dvostruki standardi u svakom pogledu. moglo bi se reci i diskriminacija ali u ovom slucaju i pljacka jer ako im je cilj da kako kazu prilagode proizvod trzistu, mogli bi to i finansijski da dokazu

(субота, 19. мај 2018, 11:50)
anonymous [нерегистровани]

pravo rešenje

Kupovati samo domaće proizvode!

(субота, 19. мај 2018, 11:40)
anonymous [нерегистровани]

Da

To se odavno zna. Zato sam i ranije pisala da su domaci proizvodi bolji od ovih.

(субота, 19. мај 2018, 11:38)
anonymous [нерегистровани]

proizvodi

Dovoljno je pogledati zemlju u kojoj se proizvodi.Ima dosta slucajeva gde je domacu fabriku kupila strana firma .npr Merima - Henkel.Cena kod nas je ista pa i veca u odnosu na zapad a kvalitet losiji. Retko ko ce u istom postrojenju proizvodnje gubiti vreme da isti proizvod radi u razlicitom kvalitetu.Poznavajuci istocne zemlje postoji mogucnost da tamo gde ne postoji maksimalna kontrola da na racun kvaliteta materija od koje se proizvod proizvodi zavrsava tamo gde ne bi trebalo.