Шабић: Обрада података о личности само уз судски налог

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић донео је решење којим се Министарству одбране забрањује обрада података о личности који су садржани у привремено одузетим приватним информационо-телекомуникационим средствима. Министарство саопштило да је Повереник свесно занемарио чињеницу да нико не тражи увид у приватне мобилне телефоне и да је неразумљиво зашто је Министарству забранио деловање које оно и иначе не може да предузима без налога тужилаштва или суда.

Како се наводи у саопштењу Повереника, приступ подацима о личности тренутно је омогућен на основу изјаве коју потписују запослени у Војсци Србије и Министарству одбране, односно без судског налога, што је, наводи Родољуб Шабић, у супротности са Уставом.

"Имајући у виду одредбе чл. 41 Устава Србије, које јемче неповредивост тајности писма и других средстава комуницирања и предвиђају да је одступање дозвољено искључиво на основу одлуке суда, као и све релевантне одредбе Закона о заштити података о личности, пристанак садржан у предметној Изјави не може да представља ваљан правни основ за обраду података", наводи се у саопштењу.

Додаје да пристанак садржан у предметној Изјави не може представљати пристанак за обраду података о личности, како због одредбама чл. 10. и 15. Закона о заштити података о личности, тако и зато што не представља слободно дату изјаву воље.

"Пристанак за обраду података о личности мора представљати слободно дату, неусловљену и недвосмислену изјаву воље лица, које је на адекватан начин и благовремено информисано о свим аспектима обраде његових података, и које не сме трпети никакве последице у случају ускраћивања или опозива пристанка, што овде очигледно није случај", наводи повереник.

Истиче да чињеница да је предметна изјава сачињена на основу наређења министра, које није достављено поверенику, а које, према наводима Војног синдиката Србије, носи ознаку "Војна тајна - Поверљиво" говори у прилог наведеном.

Повереник подсећа да је Министарство одбране у априлу ове године упозорено на неправилности у обради података, те да је затражио да се доставе и одговори на постављена питања и сва релевантна документација, што Министарство није учинило.

Министарство: Повереник се не понаша непристрасно

Поводом решења Повереника за информације од јавног значаја, Министарство одбране је саопштило да дубоко жали што је повереник још једном о својој одлуци најпре обавестио медије, па тек онда Министарство.

"Посебно нам је жао што је Повереник свесно занемарио чињеницу да нико не тражи увид у приватне мобилне телефоне, а сасвим је неразумљиво и зашто нам је забранио деловање које иначе и не можемо да предузимамо без налога тужилаштва или суда, а у складу са законом. Тако је могао да нам забрани и да издајемо возачке дозволе, што нити можемо нити хоћемо да чинимо", пише у саопштењу.

Такође, додаје се, неразумљива је тврдња Повереника да није добио одговор од Министарства одбране, иако му је надлежни орган упутио писани одговор и позвао га да у просторијама Министарства оствари увид у наређење министра, чији је иначе једини циљ заштита тајних података.

"Жао нам је што Повереник не може да се уздржи од политичких оцена и што не може да се понаша као непристрасан орган. Надамо се да ће убудуће Повереник успети да се уздржи од употребе медија и друштвених мрежа као средстава комуникације са Министарством одбране и да ће разумети да поверљиве информације које му достављамо на његов захтев не треба да износи у јавност", пише у саопштењу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво