Зашто су штрајковали радници у смедеревској фабрици?

Прошле недеље, тачније 10. маја, радници запослени у Турској испостави корпорације "Кајзен" у Смедереву, обуставили су рад на један дан, због, како наводе, неисплаћених зарада и прековремених сати у периоду од шест месеци. Плате су добили дан касније, али су уследили и откази појединим радницима.

Фабрика у којој се шију одевни предмети за реномиране фирме у Европи, постоји у Смедеревској слободној зони већ две године. У њој ради око 300 радника, углавном жена. Због кашњења плате, прошле недеље, обуставили су производњу, сликали скуп и фотографију објавили на друштвеној мрежи Фесјбук и како наводе, због тога добили отказе.

"Ту сам окачио слику и написао – један сасвим обичан радни дан, и поделио видео снимак – колона жена, после обуставе рада, како идемо низ улицу, а колегиница је то снимила", наводи Срђан Цицмил, бивши радник.

Након обуставе рада, седам радника добило је отказ, а жале се и на услове.

"Зими нам је било забрањено да унесемо џемпер или дуксерицу, упркос хладноћи", истиче Драгана Невенкић, бивша радница.

Тамара Станојевић, бивша радница наводи да је било јако тешко испунити прописану норму послодавца.

"Њихов таргет на сат времена је од модела до модела између 200 и 250 на сат, ми оно што можемо да постигнемо је 170 до 180 на линији за сат времена", објашњава Станојевићева.

У фабрици није до сада било синдиката који би штитили и заступали права радника. 

"Штрајк није најављен" 

У фабрици наводе да је прошлонедељни штрајк запослених био без основа и да није био организован у складу са законом.

"Штрајк није био најављен, 'Кајзену' никада није уручена одлука о ступању у штрајк, нити нам је била достављена листа захтева запослених", наводи се у саопштењу.

Додају да су зараде редовно исплаћиване.

"Зараде смо запосленима редовно исплаћивали знатно пре рокова који су утврђени уговорима о раду. Скорашњи штрајк у нашој фабрици у Смедереву је резултат неспоразума у погледу времена исплате за рад у режиму прерасподеле радног времена, а не за прековремени рад", наводи се у саопштењу.

Седам радника који су добили отказе, жалили су се надлежном Министарству, јер тврде да нису урадили ништа што нису радли ни остали запослени, па ће поводом тих навода, Инспекција рада отићи у Смедеревску фабрику у понедељак 21. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво