Живот без вида – успешна прича шабачког адвоката

Колико живот може бити богат и стваралачки и у осмој деценији, упркос губитку вида, потврђује прича адвоката Слободана Смиљанића из Шапца. После пола века судске и адвокатске праксе, он и даље ради у својој канцеларији и пише књиге, а промоцију новог романа одржаће сутра у родном Крупњу.

Имам добру мотивацију за рад и без вида, јер сам у животу научио да човек никада не треба да се преда, каже шабачки адвокат Слободан Лале Смиљанић, који после 25 година искуства судије-кривичара и укупно пола века правне праксе, и даље предано ради у својој адвокатској канцеларији, са несмањеним бројем клијената.

"Нашао сам себе на тај начин што сам размишљао да би било најбоље да научим да сам радим на компјутеру, на основу мисаоне активности, а не на основу вида, дакле не користећи вид и то сам савладао за тридесет дана", рекао је Слободан Смиљанић.

Тако су настале и његове књиге. Најпре наслов "На Христовом распећу" о лавовској борби, када је био принуђен да напусти суд, после чега је изгубио вид, а део праксе преточио је у нови роман о учињеној неправди и једном бику пред чајетинским судом. Велика помоћ му је супруга Гордана, пријатељ кроз живот и секретарица у послу.

"Он је диван човек, добар отац, добар муж, добар домаћин. Мени је драго што сам га упознала и што смо 24 године заједно. Трудим се, колико могу, да му помогнем", каже Гордана.

Дело шабачког адвоката изузетна је читанка за младе, о историји, истинским вредностима и правди а његов живот мотивација и порука за све који имају здравствени проблем.

"Да сами себе измене у психичком смислу и да се никад не предају, да увек имају позитивну енергију, да увек буду насмејани, орни за рад и да се баве нечим што је корисно", поручује Слободан.

Верује да ће му живот дати прилику да прогледа, да чешће виђа унуке и ужива са супругом, чија му љубав и подршка много значе.

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 18. мај 2018, 10:27)
anonymous [нерегистровани]

Čestitke

Sve čestitke za hrabrost. Lekcija za mlade kako da se bore u životu kome sami dajemo ili oduzimamo smisao.

(четвртак, 17. мај 2018, 20:59)
anonymous [нерегистровани]

Човек не гледа очима, већ мозгом

То је медицински научни факт који ће вам потврдити сваки стручњак из офталмологије. Од њих сам то и дознао. Није пресудно шта око види, већ како мозак схвата оно што око види. Интелигентна особа, и без чула вида много тога "види". У ствари, најважније на овоме свету не може се видети очима, већ разумом и срцем.
Срдачан поздрав господину Смиљанићу.