Пашалић: Од почетка године убијена 21 жена

Дан сећања на убијене жене жртве насиље, 18. мај, који је у Србији званично установљен прошле године, дочекујемо поражавајућом статистиком, изјавио је заштитник грађана Зоран Пашалић.

"Од почетка године у породично-партнерским односима у Србији је, према наводима медија, убијена 21 жена што у односу на 29 случаја фемицида у току читаве прошле године представља драстично повећање и аларм који позива на хитну реакцију надлежних институција и органа", упозорио је Пашалић и нагласио да жене морају престати да буду жртве само зато што су жене.

Истраживања о распрострањености насиља према женама показују да свака друга жена у неком тренутку живота доживи неки облик насиља од члана породице, али насиље постаје видљиво тек кад се заврши најстрашнијим исходом, рекао је Пашалић.

"Животи жена су превисока цена да бисмо њима плаћали неосетљивост друштва и неажурност институција", упозорио је заштитник грађана, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, поступци контроле вођени у случајевима фемицида и насиља у породици у претходним годинама и истраживања Заштитника грађана указали су на пропусте органа јер се, између осталог, насиље неретко квалификује као породични проблем и брачни сукоб, па се не испитује.

Мере у случају пријаве насиља у породици и партнерским односима се не предузимају или се то чини на неодговарајући начин и неблаговремено, док полиција, центри за социјални рад и здравствене установе не размењују информације које могу бити од круцијалног значаја за заштиту жртве, додаје се у саопштењу.

Заштитник грађана је, како се наводи, тим поводом упутио 104 системске препоруке органима у систему заштите жена од насиља, али је по тим препорукама поступљено само делимично.

Влада Србије је прошле године усвојила предлог да 18. мај буде проглашен за Дан сећања на убијене жене жртве насиља, чији су иницијатори мрежа организација цивилног друштва "Жене против насиља" и Координационо тело за родну равноправност, уз подршку Заштитника грађана.

Тај датум одабран је у знак сећања на 16, 17. и 18. мај 2015. године, када је чак седам жена у Србији убијено у породичном и партнерском насиљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво