Кубуровић: У Србији се доста ради на промоцији медијације

Министарка правде Нела Кубуровић учествовала је у Санкт Петербургу на Осмом међународном Форуму у области правосуђа где је истакла да се у Србији доста ради на промоцији медијације и алтернативних начина решавања спорова, који растерећују судове и штеде време, трошкове и друге значајне ресурсе.

Министарка, која се као почасни гост Форума обратила у оквиру панела "Арбитражна пракса, алтернативно решавање спорова", подсетила је да је у нашој земљи први Закон о посредовању усвојен 2005. године, а да је Закон о арбитражи усвојен годину дана касније.

"Након 10 година, још постоји велики простор за подизање свести о могућностима које медијација пружа, ради побољшања праксе, као и побољшања законодавног оквира. Србија је мала земља, има седам милиона становника, више од два милиона судских спорова у току године. То показује колико морамо да побољшамо алтернативне начине решавања спорова", нагласила је Кубуровићева.

Министарка је посебно истакла значај иницијативе Врховног касационог суда, Високог савета судства и Министарства правде, јер су те институције издале Заједничке смернице за промоцију медијације у Републици Србији, како би охрабриле судове да усмере пажњу на организацију рада ради подршке посредовању, наводи се у саопштењу Министарства.

"Остварили смо велики помак у 2017. години, јер смо, уз те смернице мали три пута више случајева решених медијацијом, у односу на 2016. годину. То и даље није довољно, јер, уколико узмемо у обзир чињеницу да је то око 100 случајева, а постоји око два милиона судских спорова", рекла је Кубуровићева.

Министарка правде Србије разменила је искуства са колегама из Русије, Америке, Бразила, Кине и других земаља, учесницима форума у чијим земљама се ради на реализацији напредних решења.

Сви они су указали да се у времену информационих технологија, правничке професије морају развијати у истом смеру, у смислу дигитализације и развоја платформи за онлајн решавање спорова, наводи се у саопштењу.

Поред учешћа на конференцији, Кубуровићева ће се сусрести и са министром правде Руске Федерације Александром Коноваловим.

број коментара 0 пошаљи коментар