Ђорђевић: Афирмисати развој инвалидске заштите

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, када је у питању унапређење положаја и заштита права особа са инвалидитетом, посебан акценат ставља на гарантовање равноправности особа са инвалидитетом, на недискриминацију и њихово пуно учешће у друштву.

Зоран Ђорђевић је на отварању националне конференције "10 година од ступања на снагу конвенције УН о правима особа са инвалидитетом – пут ка пуној промени" поручио да је наш задатак да се афирмише развој инвалидске заштите у оквирима модерне социјалне политике, имајући у виду особу са инвалидитетом као појединца, односно као личност са свим општим и специфичним потребама.

Додао је да особе са инвалидитетом морају да имају једнаке могућности као и особе без инвалидитета, а пре свега да имају право на различитост.

Министар је истакао да најзначајније активности, усмерене на унапређење положаја особа са инвалидитетом у Србији које спроводи Министарство јесу развијање партнерског односа са удружењима особа са инвалидитетом који се огледа у финансијској и стручној подршци удружењима која спроводе програме у циљу заштите права и унапређења положаја особа са инвалидитетом.

"Од суштинског значаја је да се различити органи власти, локалне самоуправе, цивилни сектор и саме особе са инвалидитетом и њихова удружења још активније укључе у решавање проблема са којима се особе са инвалидитетом суочавају у савременом свету", истакао је министар Ђорђевић.

Поред унапређења нормативног оквира, кроз усвајање нових и измену постојећих прописа којима се уређује положај особа са инвалидитетом, Република Србија једна је од 177 земаља чланица УН која је још 2009. године усвојила Закон о потврђивању Конвенције о правима особа са инвалидитетом, али и једна од 92 земље које су усвојиле и Закон о потврђивању Опционог протокола уз Конвенцију о правима особа са инвалидитетом.

"Сви политички напори председника Александра Вучића и Владе Србије усмерени су ка стварању једнаких прилика за све њене грађане без разлике, а борба против дискриминације на етничкој, верској, полној или старосној основи, као и на основу физичког изгледа и инвалидитета, и у годинама које долазе биће један од наших најважнијих задатака чијем смо извршењу приступили са пуно пажње и посвећености", поручио је Ђорђевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи