Парада поноса у Београду 16. септембра

Парада поноса ове године биће одржана у Београду, у недељу, 16. септембра, a кретаће се од Славије до Трга Републике, најавили су организатори.

Прајд почиње 10. септембра и биће одржане различите манифестације - изложбе, концерти, позоришне представе, филмске пројекције, a биће завршена Парадом поноса и шетаће се под слоганом "Реци ДА".

Организатори су најавили и неколико захтева који ће обележити овогодишњи Прајд, а то су одговорност државе у заштити ЛГБТ особа, да се имплементирају постојећи закони и развијају нови, санкционисање насиља над ЛГБТ особама, јер тужилаштво не препознаје злочин из мржње.

ЛГБТ особе траже и доношење закона о родном идентитету, да без промене пола трансродне особе могу да промене документа, али и усвајање закона о истополним заједницама.

Један од захтева је и да се из уџбеника уклони, како кажу, дискриминаторни садржај о ЛГБТ заједници.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 17. мај 2018, 13:18)
anonymous [нерегистровани]

Zaista nemam nista protiv da neko paradira, protestuje koliko mu je drago.

Ali, svi mi drugi koji prestavljamo vecinu zajedno sa turistima u gradu isto imamo pravo na slobodno kretanje ulicama sto pesice ili vozilima. Svaki put imamo haos za vreme nekih protesta. Krajnje je vreme da se svi protesti presele na jedno javno prostrano mesto primera radi kod usca I tamo do mile volje da se organizovano protestuje koliko god zeli organizator I zakonski se odobri. Obavezno I sa dirktnim tv prenosom stanica koje to zele da prenose. Time bi se njihova rec cula I videla a samim tim I mi vecina normalno ziveli I kretali se ne smetano.