Војни лекари и ветеринари обилазе јабланичка села

Трећи центар за обуку Војске у Лесковцу већ три године реализује акцију "Војни лекар на селу". Циљ је да се стигне до најудаљенијих села Јабланичког округа и пружи здравствена, ветеринарска и помоћ у основним животним намирницама најугроженијем становништву. Војни лекар стигао је ових дана и у село Газдаре код Медвеђе.

Ово је дан за часове у природу. За шетњу и игру. Од 1. до 4. разреда у школи у Газдару 13 ђака. Од септембра биће два првака, наредног пет. Сећа се учитељ Градимир и бољих дана.

"Деведесете године било је 42-43 ђака, мој старији син 1997. када је полазио у школу, 15 првака је било", каже учитељ у Газдару Градимир Мишић.

Приземље лепе нове школе уступили су најстаријим мештанима. Да им скрате неминовни пут до Медвеђе. Стигао je војни лекар. Млада докторка Станислава пуна стрпљења саветује, прописује, слуша.

"Хвала велико и што су дошли, ми стари све такси плаћамо за Медвеђу, јесте да имаш децу, а деца нису ту," каше мештанка Љубица Станковић

"Добар је одазив и углавном су то, ради се о проблемима са високим притиском, у суштини њима је проблем одлазак код лекара, иначе имају у Медвеђи добру негу", каже лекарка у ВС Станислава Петровић.

Ту је и стоматолог. Подршку пружа и кардиолог иначе председник општине, Црвени крст, Центар за социјални рад Медвеђе.

"Ово је прилика да покажемо да овај народ није сам да све институције брину о њему тако да је то нешто што служи на понос и општини Медвеђа и Војсци", каже председник општине Медвеђа Небојша Арсић.

У удаљеној махали живе Станковићи. Породица многобројна, имање велико, штале пуне. Значе им савети војног ветеринара.

"Услови су добри што се тиче за исхрану, али немамо воду", објашњава сточар из Газдара Новица Станковић.

"Нема много стоке вероватно је разлог у томе што се број становника смањио и нажалост смањује", каже ветеринар у ВС Саша Тврдоријека.

Гости из Лесковца дочекани како традиција налаже. Трећи центар Војске Србије стићи ће овога лета до још неколико села дуж Јабланичког округа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво