Позив на већу заштиту људи на границама пред Самит у Софији

Границе се не смеју штитити на штету безбедности људи и приоритет у управљању миграцијама не треба да буде строга контрола граница, порука је коју су шефовима земаља Европске уније и Западног Балкана упутиле 22 међународне и локалне организације пред сутрашњи Самит у Софији.

"Приоритет у управљању миграцијама не треба да буде строга контрола граница. Уместо тога, неопходно је да државе осигурају безбедност и хуман третман избеглица и миграната на својим границама, омогуће начине безбедног путовања као и да раде на унапређењу система азила и интеграције", саопштила је организација Save the Children.

Марина Кремонесе, директорка Данског савета за избеглице у Србији, наводи да је затварање такозване западнобалканске руте резултирало продуженим боравком хиљада људи у региону, од чега су, како каже, "скоро трећина деца, чије се психолошко здравље погоршава".

У изјави 22 међународне и локалне организације, како се преноси, наводи се неколико кључних питања за која је неопходно наћи решење – поштовање права на тражење азила, обезбеђивање сигурних и регуларних избегличких рута, хумано управљање границама и подршка жртвама трговине људима, обезбеђивање финансирања за изградњу хуманих и правичних система за азил и интеграцију, као и заштита организација цивилног друштва које раде са избеглицама и мигрантима.

"Неопходна континуирана помоћ држава"

Напомиње се да је континуирана помоћ држава неопходна, јер су избеглице и мигранти група у сталном ризику, и постојећи системи подршке често нису довољни.

Гордана Ивковић Грујић, директорка организације International Rescue Committee за Балкан, каже и да су избеглице у земљама дуж балканске руте изложене експлоатацији од стране кријумчара и трговаца људима.

Организације потписнице изјаве посебно су истакле важност сарадње држава Европске уније и Западног Балкана.

"Тражиоци азила, посебно жене и деца, изложени су ризику од сексуалног злостављања и трговине људима док покушавају да нађу склониште од конфликта у земљама порекла у Европи. Земље Западног Балкана и Европска унија морају да сарађују како би заштитиле људе који прелазе границе, осигурале безбедност и приступ праву на тражење азила", рекла је Јована Арсенијевић, сарадница за јавно заступање из организације Оxфам.

У изјави је посебно истакнута важност преузимања одговорности држава и неопходност контроле рада службеника на границама, наведено је у саопштењу.

Изјаву су потписале – организације International Rescue Comitee, Оxфам, Дански савет за избеглице, Save the Children, АДРА Атина, Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила, Београдски центар за људска права, Бугарски хелсиншки комитет, Бугарски Црвени крст, CARE, Центар за интеграцију младих, Центар за мировне студије (Хрватска), Хрватски правни центар, Европски савет за избеглице и прогнанике, Инфо парк Србија, Legis (Македонија), MYLА (Македонија), Minority Rights Group Europe, Praxis и Refugee Aid Serbia.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара