Триван: Усвајање Закона о климатским променама до краја године

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио да очекује да ће до краја године бити усвојен Закон о климатским променама и низ мера којима ће Србија ускладити мере о емисији гасова са ефектом стаклене баште са међународним споразумима.

"Јавна расправа о Закону је завршена и очекујемо да до краја године Закон уђе у скупштинску процедуру и да се усвоји", рекао је Горан Триван новинарима након отварања конференције "ЕУ и Србија – Таланоа дијалог" о климатским акцијама.

Како је рекао, најважније је да законски регулише праћење емисије гасова са ефектом стаклене баште и да се у свим секторима друштва води рачуна о емисији гасова и климатским променама.

"То значи да ће Акциони план и Стратегија која ће уследити иза тога обрадити све наше секторе и да ће сви морати да воде рачуна и примене мере да постепено смањимо емисију гасова стаклене баште, као и предузимамо мере које су индиректно везане за ублажавање климатских промена", навео је Триван.

Додао је да Србија неће смањивати границе за емисију гасова са ефектом стаклене баште које је прихватила Париским споразумом, али да ће пратити дешавања у региону.

"Пратићемо све што се догађа у региону који ће бити најпогођенији климатским променама и уколико буде потребно, с времена на време, кориговаћемо своје лимите", рекао је Триван.

Упитан да ли је изводљиво да се истовремено смањује емисија гасова и настави развој друштва и индустрије, министар је оценио да је то могуће и да је то принцип на којем се мора заснивати нова цивилизација.

"Уколико желимо да се развијамо, а не желимо да умањујемо емисију гасова стаклене баште, погушићемо се. Али, ако будемо примењивали оно о чему причамо, има наде. Међутим, без пошумљавања и озелењавања ниједно решење неће бити довољно добро", нагласио је Триван.

Директорка Сектора за климатске акције Европске комисије Елина Бардрам рекла је да је данашња конференција, коју су организовали Европска комисија и Министарство заштите животне средине, добра прилика за надоградњу сарадње Србије и ЕК када је реч о Акционом плану и примени Париског споразума.

"Као што знате, ова година је проглашена 'Таланоа годином'. Таланоа је реч за отворени, транспарентни дијалог, а ми разговарамо о томе како да се зауставе и ублаже глобални ефекти климатских промена и примене одредбе Париског споразума", поручила је Бардрамова.

Истакла је значај јавног дијалога, као и укључивање сектора бизниса, цивилног друштва и невладиних организација како би сви чланови друштва имали свест о значају климатских промена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво