Читај ми!

Допринос двојице митрополита савременој српској теологији

Симпозијум "Вера и мисао у вртлогу времена" Православног богословског факултета у Београду био је посвећен животу и раду митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића и владике Атанасија Јефтића. Двојица владика кроз богословско и архијерејско деловање дали су печат једној епохи – другој половини 20. и почетку 21. века.

Двојица архијереја Српске православне цркве обележили су једно време Богословског факултета, на којем су предавали.

"Двојица можда најзначајнијих теолога и мислилаца у другој половини 20. века који не само својим научним и академским радом него својим пастирским, културним и другим деловањем много су допринели нама као народу, цркви и православљу", рекао је продекан за науку на Православном богословском факултету, професор Родољуб Кубат.

"И један и други су показали да бити епископ подразумева не само привилегије него и одређену жртву. То су показали и 1999. и 2000. године на КиМ, када су један и други жртвовали своје животе да би обезбедили живот Србима", наглашава професор Микоња Кнежевић.

У наш али и живот нашег народа уткана је Божја промисао, каже митрополит Амфилохије.

"Данас људи мисле да може без корена да ствара будућност себе и свога народа. То су људи кратке памети. А ми нисмо ни људи ни народ кратке памети, већ имамо памет одавде продужену до век и векова", каже митрополит Амфилохије.

Иза двојице владика остаје велико наслеђе академско али и пастирско. Ту је више од 30 томова њихових сабраних дела, превода многих научних студија.

Једна од највећих заслуга је и то што су допринели оживљавању Српске православне цркве осамдесетих и деведесетих година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво