Ђукић Дејановић: Важно је да породица јача

Министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже за РТС да је важно да породица остане на нивоу на коме је и да јача, да афирмишемо вредности породице, као и да данас на Светски дан породице треба да подсетимо да је унутар породичног кутка највећи степен сигурности.

Славица Ђукић Дејановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да је у демографији мерна јединица десет година, као и да ефекте поправљања популационе слике можемо очекивати тек за десетак година.

"Оно што је важно то је да породица остане на нивоу на коме је и да јача, да афримишемо вредности породице и да данас на Светски дан породице када обележавамо те вредности које можемо изнедрити и наћи унутар породичног кутка поново подсетимо да је то највећи степен сигурности, да се ту решавају проблеми", рекла је Ђукић Дејановићева.

Истакла је да малоадаптивне породице – оне породице код којих постоји проблем сиромаштва, насиља и тешке болести никако не смеју бити остављене саме себи, већ да морају бити брига друштва и морају добити подршку.

"На данашњи дан треба рећи да је Влада у том смислу предузела читав низ активности, то није радило једно министарство, то не може чак ни радити само Влада, већ и јединице локалне самоуправе, одговорни појединци и чланови самих породица морају у свему томе учествовати", додала је министарка.

Када је реч о подстицајима рађања, Ђукић Дејановићева је навела да је код биомедицински потпомогнуте оплодње Србија отишла два корака напред – подигла је лимит година до 42 године за жене и три покушаја вантелеске оплодње се финансирају о трошку републичког фонда.

"Када је у питању усклађивање рада и родитељства ту имамо заједничку активност са Привредном комором Србије и ових дана ће изаћи они са предлогом да ће социјално одговорна предузећа – она која воде рачуна о усклађивању рада и родитељства, о подизању дечијих вртића, о помоћи родитељима који су упослени додељивати одређене награде за мала, средња, велика и јавна предузећа", нагласила је Ђукић Дејановићева.

"Најјаче компоненте међугенерацијске солидарности у породици"

Указала је да све мање вишегенерацијских породица, као и да је тачно да нема оног степена унутар породице међугенерацијске солидарности која је постојала некада у великим пoродицама у Србији.

"Међутим, чињеница је једно истраживање које смо урадили недавно показује да су најјаче компоненте међугенерацијске солидарности у српском друштву ипак у породици", рекла је министрака.

"Та међугенерацијска солидарност је део живота и још увек постоји и они који су се мало осмили од породица када их питате када им је тешко где они заправо могу наћи уточиште – то су њихове примарне породице", објаснила је Ђукић Дејановићева.

Нагласила је да је културолошки у Србији још увек породица основна јединица друштва.

Када је реч о породичном насиљу, министрака је навела да медији имају велику улогу у пласирању информација и да нешто о чему морамо водити рачуна то је да пласирана информација може бити чак и и подстацај за насилнике.

Сматра да су миханизми превенције насиља прилично крхки у Србији.

"Механизми превенције се односе на откривање потенцијалних насилника у предшколском периоду код деце. Оно дете које агресију испољава тако што лупа главу свог друга о зид или злоставља животиње или цепа свеске и ломи играчке – то дете је потенцијални насилник. Оно није криво што је такво, одређеним стручним мерама и укључивањем у одређене друштвене активности то дете и његова агресија треба да се усмерава и то је једини прави начин превенције", објаснила је Ђукић Дејановићева.

"Све остале превентивне мере су јако важне, држава је ту много урадила, често разговарамо о последицама насиља што се мора чинити, али док се не будемо у предшколском узарасту бавили обарзовањем деце и на начин да откривамо потенцијално насилне дечаке и девојчице који су једнога дана вероватно у субпопулацији насилника нећемо много учинити", додала је министарка.

"Потребно да стимулишемо младе да се врате у Србију" 

На питање како зауставити одлазак младих из земље, Ђукић Дејановићева каже да поправљањем економског статуса у земљи и стварањем услова за запошљавање број младих који одлазе неће даље расти.

"Направили смо истраживање са 11.000 студената и дошли до врло интерестантних података – закључци кажу да највећи број младих људи жели да остане у Србији, али разлог за њихов одлазак по том истраживању је то што не могу радити у својој струци или што су примања недовољна за егзистенцију породице којој припрадају", навела је министарка.

Истакла је да су миграције цивилизацијски корак који карактерише читав свет, чак и у земљама где се јако лепо живи се емигрира у друге земље.

"Мораћемо о мигрантима да размишљамо на начин шта са том нашом миграцијом и какве везе Србија може имати у корист Србије и наравно тих људи који имају фантастична постигнућа у иностранству, али земља порекла је њиховог је Србија и тај фактор морамо узети у обзир када правимо програме ове врсте", објаснила је Ђукић Дејановићева.

"Потребно је да их стимулишемо да нам се врате, да науче да нам се врате, а да док су тамо укључе велики број својих колега и људи ове земље у програме који вуку читаву Европу и свет напред", закључила је министарка.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи