Ниш добија дечје хематоонколошко одељење

У Нишу ће данас бити свечано отворено хематоонколошко одељење Дечје интерне клинике, изграђено на иницијативу Националног удружења родитеља деце оболеле од рака, које је и прикупило највећи део средстава за изградњу и опремање. Иницијатива је покренута пре четири, а камен темељац положен пре тачно две године.

Четири године, много енергије и воље и подршка читаве јавности – оно што је тада био сан родитеља најтежих малих пацијената, сада је готов објекат. Потпуно опремљен и спреман за усељење.

"Ово је први пут да је једно удружење саградило болницу, не само у Србији него у окружењу. Грађена је из темеља, има 750 метара квадратних на два спрата, 15 болничких постеља, услови су по европским стандардима", истиче Јоланд Корора из НУРДОР-а.

Свака соба има кревет за родитеље и купатило, а опремљене су и дневна соба, кухиња, простор за игру и учење, јер ова деца у болници проводе и по две године.

Део детињства на хематоонкологији провела је и 22-годишња Дана Митровска којој је ово удружење тада пружило подршку, а сада она помаже оболелој деци.

"Сећам се да је било мало простора, морала сам са мамом да се гурам да бисмо се сместиле, било је тешко, било нас је више у једној соби. Надам се да ће ова клиника пружити боље услове", сећа се Дана.

Инвестиција од сто милиона динара

Годишње ово одељење, у до сада знатно лошијим условима, хоспитализује око 3.000 малишана из јужне и источне Србије, а сваке године открије се између 25 и 30 нових онколошких пацијената.

"У сарој згради нисмо имали довољно простора за тај обим посла и тај број пацијената, али смо добили и више од очекиваног – добили смо максималне стандарде за пацијенте и у хигијенском и у медицинском делу", рекла је начелница Дечје хематоонкологије проф. др Гордана Костић.

Вредност објекта је сто милиона динара. Од тога, 70 милиона сакупио је НУРДОР кроз хуманитарне акције, укључивањем донатора и грађана који су послали 240.000 порука, док је држава уложила близу 30 милиона.

За четири године, од када је покренута иницијатива, па до завршетка градње и опремања овог објекта, НУРДОР је организовао око 400 хуманитарних акција у које се укључило хиљаду волонтера.

На Клиници кажу да на овом одељењу сада највише недостају лекари и медицинске сестре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво