Светски дан телевизије

У свету се обележава дан телевизије, телекомуникационог система који је обележио другу половину 20. века. Ни Интернет, ни Фејсбук неће унуштити телевизију и она ће задуго бити најмоћнији медиј, сматра доцент Факултета политичких наука Веселин Кљајић.

Данас се обележава Светски дан телевизије, а у Србији за пар дана и годишњица од почетка експерименталног емитовања првог дигиталног програма.

"Телевизија је најмоћнији медији и она јесте у једном сегменту изоштравања кључних важних питања за човечанство. Она је била и биће у будућности од пресудног значаја", рекао је доцент на факултету Политичких наука Веселин Кљајић гостујући у Првом дневнику РТС-а.

Кљајић је навео да је са друге стране, можда нејвећи тренд телевизије комерцијализација.

"Савремена популарна култура је медијска култура, а медијска култура је предоминантно воајеристичка, па није ни чудо што имамо Великог брата и велики број ријалити-шоу емисија", објаснио је Кљајић.

"Сигуран сам да ни Интернет ни Фејсбук неће уништити телевизију у будућности. Телевизија ће задуго опстати и бити најмоћнији медиј, а посебно на овим просторима", истакао је Кљајић.

Стручњаци сматрају да стара телевизија нестаје брзо, а да најјачи медиј који је људски ум осмислио пролази кроз своју највећу и најузбудљивију промену.

Иако се оно што ће телевизија будућности пружати тек назире, стручњаци тврде да гледаоци неће више пасивно седети на каучу чекајући да се на програму у тачно одређено време појави њихова омиљена серија.

Иако на први поглед изгледа као да се са телевизијом ништа не догађа, она стално пролази кроз трансформацију. Црно-бела телевизија у међувремену је добила боју, а ниску резолуцију заменио је ХД стандард, вишеканални звук и дигитално емитовање.

РТС ових дана обележава први рођендан свог програма културе и уметности, који се емитује новом технологијом. У том периоду РТС је директно преносио неколико догађаја у ХД технологији, што је први пут у историји српске телевизије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се