Од септембра 11 нових образовних профила по дуалном моделу

Од наредне школске године биће уведено 11 нових образовних профила по дуалном моделу образовања у средњим стручним школама у Србији.

Помоћница министра просвете Габријела Грујић каже да су нови образовни профили уведени у складу са потребама тржишта рада и да се односе на области хотелијерства и туризма, грађевине, информационих технологија, машинства и електротехнике.

"Можемо да се похвалимо да смо прошле године у оквиру стандарда квалификација умрежавали вештине, а овог пута умрежавамо подручја рада. Тако, рецимо, техничар мехатронике има умрежено електротехнику, машинство и информационе технологије", појаснила је Грујићева.

Нови образовни профили по дуалном моделу су: електротехничар информационих технологија, оператер основних грађевинских радова, техничар мехатронике, туристичко-хотелијерски техничар, техничар за компјутерско управљање машинама, машински техничар за компјутерско конструисање, оператер у прехрамбеној индустрији, кувар, конобар, месар, цвећар-вртлар.

Од наредне школске године по дуалном моделу образовања радиће 84 школе у 59 градова у Србији што је, према речима помоћнице министра просвета, за десет одсто више него прошле године.

Повећан је и број компанија у којима ће ученици учити кроз рад.

Прошле године у пројекат је било укључено 200 компанија, а акционим планом Владе Србије било је предвиђено да се од наредне школске године укључи 300 компанија.

"Ове године пријавило се чак 800 компанија и испуњавају неопходне услове. Очекујем да ће већ у првом кругу бити попуњена сва места у школама које раде по дуалном моделу", нагласила је Грујићева.

Додаје да су ученици схватили колико је важно да се теоријска знања стичу у школи, а да се вештине управљања знањима стичу у компанијама у реалном радном окружењу.

Осамдесет пет одсто ученика задовољно 

О квалитету дуалног образовања, како каже, говоре подаци који ће бити објављени половином ове године а које је радила ЕТФ организација – Европска фондација за обуке.

"Подаци говоре да је 85 одсто ученика рекло да се нису покајали што су уписали дуално образовање. Определили су се на време и јако су задовољни. Око 90 одсто послодаваца који су у систему дуалног образовања је изјавило да жели да настави ту сарадњу, а 60 одсто послодаваца је спремно да младе људе одмах после формалног школовања запосли", каже Грујићева.

Подсећа да ученици који уче по дуалном моделу образовања теоријска знања стичу у школи, а практична у компанијама, али да нису запослени у тим компанијама већ су на учењу кроз рад.

Шеф Одељења за истраживање образовних система Швајцарског економског института и члан Комисије за имплементацију дуалног образовања Владе Србије Урсула Ренолд каже да треба времена за успешно повезивање образовног система и комапнија.

Убеђена је, како каже, да ће тај процес у Србији напредовати, да му треба мало времена, као и у свакој другој земљи.

Како каже, у Швајцарској када се уводи ново занимање потребне су три године припрема да би се то имплементирало у школе.

"Важно је компанијама у којима се ученици обучавају да покажемо какву корист они остварују. Ако остваре неки профит то ће их одржати у жељи да наставе обуку ученика. Морамо се потрудити да све заинтересоване стране буду задовољне", закључила је Грујићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво