Велики број старих аутомобила биће склоњен са улице

Технички преглед возила биће доста пооштрен од 5. јула и сви аутомобили старији од 15 година мораће два пута годишње на проверу, а у АМСС-у кажу да апсолутно подржавају те новине, јер ће повећати безбедност саобраћаја.

У АМСС-у су рекли Танјугу да је просечна старост возног парка у нашој земљи око 16 година и да ће због примене новог Правилника о техничком прегледу возила велики број времешних четвороточкаша бити склоњен са улице.

Директор Центра за моторна возила АМСС-а Милан Божић каже да има и старих добро одржаваних аутомобила који ће моћи без проблема да прођу технички преглед.

Напоменуо је да код нас проблем што возачи мало улажу у одржавање аутомобила.

"На пример, Француска када је увела ригорозан технички преглед, сви стари модели реноа, спачек и слично су истог секунда склоњени са улице, јер нису више могли да се региструју. Претпостављам да ће се и код нас десити нешто слично".

На техничком ће контролор фотографисати аутомобил са свих страна, а предвиђено је да се за три године уместо тога камером снима преглед.

"У Србји имамо проблем да возила чак и не долазе на технички преглед", додао је Божић.

Он је истакао да је сасвим оправдано да неко каже возачима неисправних возила - ти више не можеш ово да возиш док не поправиш.

Нагласио је да нови прописи у тој области код нас иду ка повећавању нивоа техничке исправности возила односно ка изједначавању са техничким прегледима у Европи.

"Ни у Европи не постоји јединствен систем него свака земља има своју регулативу, али постоје минимални захтеви дефинисани европском директивом, а свака земља је дужна да према својим потребама направи прописе који ће бити строжи од тога. Према томе и наша земља је одлучила да поостри та правила", рекао је Божић.

Објашањава да се неке ствари код нас мало разликују од онога што је у већини европских земаља, на пример, нови аутомобил код нас мора да иде на технички, док у већини земаља у прве две године, а понегде и четири године, не мора.

"Када је реч о старијим возилима у већини земаља је потребно два пута годишње да иду на технички преглед", додао је стручњак АМСС-а.

Према његовим речима, наши прописи за технички преглед нису много мењани од осамдесетих година прошлог века, као и да су још тада биле предвиђене детаљне провере техничке исправности, али да се нису стриктно примењивале.

По новом правилнику технички преглед ће трајати до 35 минута и неће моћи да га прођу аутомобили са корозијом, оштећеном шофершајбном, неисправним траповима, лошим гумама, ако немају филтере и слично.

"Мали проценат корозије је дозвољен. У европским земљама, на пример, у Немачкој, ако је ауто кородирао мајстор узме шрафцигер и лупа по аутомобилу и ако прође кроз лимарију не може да прође технички. Кородиран ауто нигде у Европи не може да прође технички преглед, па зашто би овде пролазио", навео је Божић.

Истиче да и сада на техничком треба да се провере пнеуматици, да ли брзинска карактеристика одговора том возила или њихова носивост.

"То су основни елементи који се морају гледати на техничком прегледу. Ако имате ауто који може да иде 200 на сат и гуме за брзине до 160 километара, тај ауто не може да има те гуме. Исто је и за проверу издувних гасова, исправности кочница и друго", рекао је Божић.

АМСС два пута годшње спроводи акцију Исправно возило - безбедно возило, на више од 200 линија у Србији и да на тим проверама буде 30 до 40 одсто неисправних возила, иако је реч о људима који проверавају исправност својих возила.

Готово трећина од тих возила која су неисправна имају неисправне кочнице, што је врло озбиљан проблем, додао је Божић.

Технички преглед сада кошта између 1.200 и 1.500 динара, а фирме које се баве техничким прегледима су у медијима износили да би технички преглед по новим правилима требало да кошта око 3.500 динара.

Држава тек треба да одреди минималну цену техничког прегледа. Ако власници аутомобила старијих од 15 година обаве регистрацију после 5. јула први шестомесечни преглед ће имати од следеће године.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво