Петар и Милош – генији из Трстеника који се рађају једном у више деценија

Најталентованији средњошколци из Србије већ другу годину учествују на Светском купу младих физичара, који се овог лета од 19. до 26. јула одржава у Пекингу. Пласман у петочлани тим који ће бранити боје Србије у Кини на понос Трстеничана, изборила су рођена браћа Петрашиновић, ученици гимназије "Вук Караџић".

Деветнаестогодишњи Петар, матурант гимназије, и две године млађи Милош су, тврде професори, такви капацитети за науку који се појаве једном у више деценија.

Равно чуду је, кажу, и то што браћа Петрашиновић, живе и уче под истим кровом.

"Наша опседнутост физиком и математиком потиче из нашег окружења, пошто живимо на селу у Дубљу. Окружени смо природом и онда је некако било можда интуитивно да тражимо све одговоре за ствари које смо видели око себе", каже Петар Петрашиновић.

У свет науке увео их је отац Здравко, такође сјајан математичар, који им је велика подршка. Седамнаестогодишњем Милошу ослонац је и старији брат.

"Петар ми је доста помогао у тренуцима када је било кључно да ли ћу да наставим или не и он ми је једноставно био неки тип узора, свакодневног узора који видим и који ми је помогао у тешким тренуцима", каже Милош Петрашиновић.

Бројни планови младих генија 

Пут до репрезентације није био једноставан. Петрашиновићи су радили између осталог на Киријевом мотору, испитивању угла одмора купе при слободном паду, а са тимом дизајнирали и веома осетљив сеизмограф.

"Ја у септембру почињем седамнаесту школску годину своју у овом својству, али овако нешто нисам имала до сад. Част ми је и напорно ми је. Увек морам да одем корак даље, да се боље припремим него икад раније. У том смислу, овакви ђаци су инспирација", истиче Марија Недељковић Живковић, професорка физике.

"Ми смо ту једна логистика која им помаже и техничка и да кажем кадровска, а углавном је ово њихова заслуга", додаје професор физике Милош Међедовић.

До Пекинга Милош и Петар имају још планова.

"Жеља за истраживањем и за сазнањем новог. То је оно што генерално разликује школску петицу и неку такмичарску рецимо", каже Милош.

Петар планира да студира два факултета – теоријску физику на Физичком факултету и програмирање на ПМФ-у.

Испратили смо их на математички турнир средњих школа "Архимедес". У Београду ће се срести и са остатком дрим-тима који ће нас представљати на Светском Купу у Кини.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво