Петар и Милош – генији из Трстеника који се рађају једном у више деценија

Најталентованији средњошколци из Србије већ другу годину учествују на Светском купу младих физичара, који се овог лета од 19. до 26. јула одржава у Пекингу. Пласман у петочлани тим који ће бранити боје Србије у Кини на понос Трстеничана, изборила су рођена браћа Петрашиновић, ученици гимназије "Вук Караџић".

Деветнаестогодишњи Петар, матурант гимназије, и две године млађи Милош су, тврде професори, такви капацитети за науку који се појаве једном у више деценија.

Равно чуду је, кажу, и то што браћа Петрашиновић, живе и уче под истим кровом.

"Наша опседнутост физиком и математиком потиче из нашег окружења, пошто живимо на селу у Дубљу. Окружени смо природом и онда је некако било можда интуитивно да тражимо све одговоре за ствари које смо видели око себе", каже Петар Петрашиновић.

У свет науке увео их је отац Здравко, такође сјајан математичар, који им је велика подршка. Седамнаестогодишњем Милошу ослонац је и старији брат.

"Петар ми је доста помогао у тренуцима када је било кључно да ли ћу да наставим или не и он ми је једноставно био неки тип узора, свакодневног узора који видим и који ми је помогао у тешким тренуцима", каже Милош Петрашиновић.

Бројни планови младих генија 

Пут до репрезентације није био једноставан. Петрашиновићи су радили између осталог на Киријевом мотору, испитивању угла одмора купе при слободном паду, а са тимом дизајнирали и веома осетљив сеизмограф.

"Ја у септембру почињем седамнаесту школску годину своју у овом својству, али овако нешто нисам имала до сад. Част ми је и напорно ми је. Увек морам да одем корак даље, да се боље припремим него икад раније. У том смислу, овакви ђаци су инспирација", истиче Марија Недељковић Живковић, професорка физике.

"Ми смо ту једна логистика која им помаже и техничка и да кажем кадровска, а углавном је ово њихова заслуга", додаје професор физике Милош Међедовић.

До Пекинга Милош и Петар имају још планова.

"Жеља за истраживањем и за сазнањем новог. То је оно што генерално разликује школску петицу и неку такмичарску рецимо", каже Милош.

Петар планира да студира два факултета – теоријску физику на Физичком факултету и програмирање на ПМФ-у.

Испратили смо их на математички турнир средњих школа "Архимедес". У Београду ће се срести и са остатком дрим-тима који ће нас представљати на Светском Купу у Кини.

број коментара 8 пошаљи коментар
(субота, 12. мај 2018, 21:13)
anonymous [нерегистровани]

Srećno!

Mi smo ponosni na vas!

(субота, 12. мај 2018, 16:41)
Vesna Ciric [нерегистровани]

Bravo majstori i srecno u Pekingu!!!

Hvala vam, momci, sto ste svetli primer svega sto je dobro u zivotu! Moja gimnazija i moj grad, u kome vise odavno ne zivim, pominju se sada u najlepsem kontekstu, zahvaljujuci vama! Puno uspeha u zivotu i ostvarite sve svoje snove!!!

(субота, 12. мај 2018, 13:33)
Александра Поповић [нерегистровани]

Браво, момци!

"Свет је наш и нова деца
С’нама стварају бољи свет"

(субота, 12. мај 2018, 13:19)
anonymous [нерегистровани]

Mladi strucnjaci

Najlepsi tekst na RTS-u koji sam procitao u poslednjih nekoliko godina!!!Svaka cast moomci!Vi ste buducnost nase Srbije a ne oni clanovi realitija koji se vrti 24/7 na nasim TV!!!!!Samo napred!!

(субота, 12. мај 2018, 12:30)
Dubrovčanin001 [нерегистровани]

Svaka čast, momci!

Trag u čovječanstvu ostavljate vi, a ne mi , mali ljudi velike taštine i neznanja!

(субота, 12. мај 2018, 10:54)
Пролазник [нерегистровани]

Омладинци

Ви сте већ успели, држимо палчеве за даља такмичења. Свака вам част. Паметни, лепи, млади момци. Само напред!

(субота, 12. мај 2018, 09:18)
anonymous [нерегистровани]

Lepo

Srecno u Pekingu.

(субота, 12. мај 2018, 09:18)
Uglješa Čađenović-CRNI [нерегистровани]

Zlatni dječaci-mladi naučnici

Bravo heroji nauke. Nove Tesla, Pupin, Milankovići...Duh nauke živi. Živjela Srbija.