Звуци бушина са Хомољских планина

Хомољске планине чувају бројне тајне и лепоте. Тако су од заборава сачувале и бушин, традиционални инструмент, који је данас веома редак, али намену није изгубио. За то су најзаслужнији људи посвећени наслеђу.

Бушен, бушин или рикало један је од најстаријих инструмената, карактеристичан за Хомољске планине. Да бисте направили бушен, прво треба да нађете добро липово дрво.

"Ово је добар, само је много дугачак, тако да морамо да га прекратимо. Обично дужина се одређује по висини пастира, тј. дувача на бушину", прича Драгослав Милић, дувач на бушену из Церемошње код Кучева.

Кад смо нашли право дрво за прављење бушина, треба наћи и друштво, а пошто се бушином дозивају пастири, најбоље друштво за прављење су заправо овце. Како се прави бушин?

"Очукамо кору да бисмо извукли срж, тј. избацили и онда кору увијемо да бисмо добили бушин, тј. завежемо са икром која се извуче са коре", додаје Драгослав.

Све о бушену научио је од чукундеде Пауна Милића, који је био солунски ратник. Његов нож и сада користи за израду.

"Мало година сам имао, нисам могао да радим друге пољопривредне радове, па је деда мене увек узимао са њим да чувамо овце и показивао ми је разне традиционалне обичаје и дувачке инструменте", сећа се Драгослав.

Рикало се прави у мају, после Ђурђевдана када је време за бачије и када је природа најактивнија.

"Идеја неких младих људи који су кренули да се баве израдом и учењем свирања на овом инструменту и имају одређену праксу, јесте да наступе на нашој смотри и другим смотрама и да заправо по њиховој идеји звук бушена, упишемо на националну листу нематеријалне културне баштине", указује Невенка Гордић Ташић из Центра за културу Кучево.

До тада, сваке године уместо фанара, отвара Хомољске мотиве у Кучеву. Верује се да звук бушина растерује зле силе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво