Како ће изгледати преуређени Трг републике

Камене плоче и коцке које ће раздвајати саобраћајне и пешачке делове Трга, паркинг за бицикле, нова декоративна расвета, нова стабла висине 20 метара, као и нови травњаци површине 350 квадрата – само су део планова за реконструкцију једног од централних београдских тргова.

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда објавила је тендер за уређење Трга републике, којим је обухваћен простор између Народног позоришта, Народног музеја, палате "Riunione", Дома штампе, Коларчеве и Македонске улице, до Платоа Зорана Ђинђића, саопштио је градски менаџер Горан Весић.

Пројекат је урађен на основу првонаграђеног рада на конкурсу који је спроведен 2015. године, а површина обухваћена пројектом износи око 1,5 хектара, од чега су две трећине намењене пешачким кретањима, рекао је Весић.

На простору Трга републике биће постављене камене плоче и коцке различитих димензија, како би се раздвојиле саобраћајне и пешачке површине појединих делова трга.

Уклониће се око 150 физичких баријера и просторних препрека у циљу добијања отвореног мултифункционалног и приступачног простора, навео је Весић.

Јавно осветљење ће, према његовим речима, осим функционалне имати и улогу декоративне расвете, која ће бојом и интензитетом бити погодна за различите манифестације на тргу.

За осветљење Споменика кнезу Михаилу предвиђено је постављање засебних рефлектора, а посебно осветљење планирано је и за крошње новог дуплог дрвореда према Коларчевој улици, прецизирао је Весић.

Систем тактилних линија водиља повезиваће постојеће линије са пешачким прелазима и стајалиштима, а зоне тактилног упозорења на свим пешачким прелазима, затим на позицији предњих врата возила јавног градског превоза на стајалиштима, као и на промени правца линија водиља.

Паркинг за бицикле ће бити постављен у зони дрвореда код Народног музеја, према углу са Васином улицом, а на тргу ће се наћи и информациони пано величине 2,2 пута 2,5 метара.

Тачан положај Стамбол капије ће бити снимљен одговарајућим уређајима и тај простор, као и простор где је некада био Споменик црвеноармејцима, биће обележен другачијим каменим плочама.

Зеленило на Тргу републике ће једним делом бити задржано, а посадиће се више од 20 нових стабала висине пет метара и биће формирани травњаци на површини од око 350 квадратних метара, навео је градски менаџер.

Преко Трга републике планиране су четири саобраћајне траке, које ће бити поплочане одговарајућим каменим коцкама, а ради уклапања коловозних конструкција биће реконструисани и делови Француске, Коларчеве и Македонске улице.

Током уређења биће замењено и реконструисано око 250 метара водоводних и канализационих цеви, електроенергетска и телекомуникациона мрежа.

Планираном интервенцијом предвиђено је постављање нове јавне расвете, којом ће се обезбедити осветљење платоа, пешачких стаза са бочних страна платоа, затим декоративна расвета околних објеката и саобраћајног потеза Коларчева–Македонска у зони Трга републике, истакао је Весић.

Трг републике, некада Позоришни трг, један је од првих планираних тргова у Београду.

Изградњом зграде Народног позоришта, Споменика кнезу Михаилу и зграде Управе фондова (данас зграда Народног музеја), трг је постепено добијао обрисе и карактер једне од најзначајнијих централних локација, саопштио је Беоинфо.

Садашњи трг формиран је после рушења Стамбол капије 1866. године и подизања зграде Народног позоришта.

Стамбол капија, коју су саградили Аустријанци почетком 18. века, налазила се између, тада још неизграђених, Споменика кнезу Михаилу и зграде Народног позоришта.

После успостављања српске власти и рушења Стамбол капије, простор данашњег Трга републике дуго је остао неизграђен.

Народно позориште стајало је више од 30 година као једина велика зграда. Када је децембра 1882. године подигнут Споменик кнезу Михаилу, почело је и постепено урбано формирање тог трга.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво