Гужва у аутошколама

Према Закону о безбедности у саобраћају, сви који су започели, а нису завршили возачке испите, без обзира што су обуку почели пре 10. децембра, мораће да полажу испит у складу са ограничењима. Поред допунске обуке, полагаће и испит из прве помоћи.

Сви они који су започели, а нису завршили испите за одређене категорије возача, када на снагу ступи нови Закон о безбедности у саобраћају, мораће да узму додатне часове и да полажу испит у складу са ограничењима која се тичу старости, без обзира на то што су обуку почели пре 10. децембра.

Уколико испуњавају критеријум старосне границе прописане новим законом за поједине категорије, поред допунске обуке, будући возачи ће морати да положе и испит из прве помоћи који до сада није био обавезан за стицање дозволе.

Гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, Дамир Окановић, председник Комитета за безбедност саобраћаја рекао је да ће они који не успеју да изађу на полагање практичног дела испита до ступања на снагу новог закона, имати шест допунских часова, три практична и три теоретска. 

Постепеност у стицању дозволе  

Уводи се образовање како се понашати у одређеним ситуацијама и зашто се одређена правила примењују. Такође се уводи и 17 подкатегорија. Предвиђена је постепеност у стицању дозволе што је у складу са европском директивом, рекао је Окановић. 

Према његовим речима, безбедности саобраћаја морају да допринесу и локалне заједнице, општине, градови, а Београд ће основати тело које ће се бринути о безбедности саобраћаја.

Како се приближава 10. децембар, у школама за обуку возача све је више полазника. Будући возачи стрепе да ће стицање дозволе ускоро бити компликованије и скупље, па траже место више у аутошколи да би обуку завршили по старим прописима.

"У аутошколама кажу да су кандитати нестрпљиви и многи би да се до 10. децембра упишу по сваку цену. Међутим, ни по садашњем закону аутошколе не могу да раде непрекидно", рекао је директор Аутошколе "Десетка Плус" Спасоје Манаљовић.

Дужа али квалитетнија обука 

Нема потребе да будући возачи журе са обуком, кажу у МУП-у. Тачно је да ће бити дужа, али и квалитетнија, а цене ће прописати Влада Србије и неће бити могуће манипулације.

"Правилници о прелазним решењима у периоду између новог и старог закона су завршени. Они који до 10. децембра, када на снагу ступа нови закон, не положе возачки испит а почели су обуку или полагање, мораће на додатну обуку", рекао је Владимир Ребић из МУП-а Србије.

За пуну Ц и А категорију, будући возачи морају да имају пуне 24 године, без обзира на то што су обуку почели пре ступања на снагу новог закона.

Уводи се и институција возача почетника коме ће у првој години вожње бити много теже јер ће се његове грешке дупло евидентирати.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво