Затворен улаз у Хртковце, мештани не маре за политичке размирице

Због најављивања митинга и забране окупљања, у Хртковцима је од подне уведен ванредни режим саобраћаја. Уобичајени живот у мирном сремском селу пореметиле су политичке размирице, а због могућег ремећења реда и мира и блокада саобраћаја на уласку у село, највише ће, кажу, испаштати домаћини који славе Ђурђевдан и њихови гости.

Од свих најава, мештани Хртковаца највише су се обрадовали најави кише - са расквашеном земљом и трактори по целом атару.

"Да расадимо дуван, лубенице, диње, да се пољопривреда ради, а остало, то ме није интересовало ни пре 25-26 година, не интересује ме ни данас", каже Павле Вичик из Хртковаца.

Уобичајена гужва магистралним путем кроз село и убрзане последње припреме пред славу. Ђурђевдан слави готово 200 домаћинстава, а комшијска помоћ око печења, кажу, овде је уобичајена. 

"Морамо да идемо на славу, да то обавимо немамо шта друго, а ово у селу, то су глупости", објашњава Љубан Кепчија из Хртковаца.

Стојан Кепчија додаје да га интересује сопствени живот. 

Миран сеоки живот од подне је још мирнији, без тутњаве теретњака и аутомобила. Уз забрану проласка возилима магистралним путем кроз центар, полиција је блокирала све прилазе селу.

"Већи нам је проблем да ли ће наши пријатељи, кумови, родбина моћи да дођу да их угостимо, да прославимо Светог Ђорђа или ћемо остати овако у кругу фамилије блокирани са свих страна због некаквог митинга", напомиње Жељко Дошен из Хртковаца.

Жељко Саватић каже да су Хртковци мирно село и да нико ни са ким нема проблема.

"Немамо проблем нити Хрват са Хрватом нити Србин са Хрватом, ни Мађар са Хрватом, ни Мађар са Србином, нема никаквих проблема. Ово је мирно село, а због чега ово све треба, не знам", објашњава Саватић и додаје да ће сутра пешке на славу до Јарка. 

Ђурђевдан је и слава сеоског православног храма. Литургије, освештање жита и славског колача свакако ће бити, али је бројност гостију уз ограничење долазака под знаком питања. Сремачку свакодневицу сви прижељкују. 

"Сутра је уобичајени дан, од понедељка ћемо живети нормално мислим да ће ова фарса проћи и да ћемо живети нормално као што смо до сада живели", сматра жупник у Хртковцима Ивица Живковић.

Саобраћај магистралним путем кроз Хртковце је затворен, обустављени су и сви прилази селу из правца Шапца, Никинаца и Руме, а возила се усмеравају на околне обилазнице и села. У Хртковце могу ући само они којима је у личној карти пребивалиште у овом селу. Овакав режим саобраћаја, због забране окупљања, трајаће до недеље у поноћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара