Мирис багрема радује пчеларе, меда можда и за извоз

Коначно добра година за пчеларе, јер је последњих неколико година, производња меда због лоших временских услова драстично опала. Биће га, надају се, и за извоз, а наш мед највише цене и купују Немци и Италијани. Багрем је оно што траже са овог поднебља, а на багрему тренутно више цвета него листа.

Читава брда у Левчу беле се од процветалог багрема. Пчелари се радују, јер добре багремове паше годинама уназад није било. Очекују солидну годину, али се и прибојавају високих температура и брзог прецветавања багрема.

Иван Арсић из Течића код Рековца има 700 пчелињих друштава. Добро се припремио за багремову пашу која је на теренима Шумадије, Поморавља и Левча и главна паша током године.

"Претходне су биле, што кажу стари људи, не вратиле се. Било је заредом пар лоших година и надамо се да ће ова да поправи стање и да ћемо да вратимо уложено. Синоћ је баш багрем мирисао и мислим да је јуче и данас неки озбиљнији унос. Време му погодује, можда му фали мало влаге и да не буде температура преко 30 степени, али шта је ту је, против времена не можемо", каже пчелар Иван Арсић.

И док се радују багремовом нектару, пчелари и страхују од претеране употребе хемије на пољима. Праву пометњу у Јагодини и околини изазвало је недавно запрашивање комараца и крпеља из ваздуха. Пчелари тврде да је део пчела излетница страдао. 

У градској управи за заштиту животне средине кажу да је запрашивање урађено по уобичајеној процедури, у складу са тендером. Посао је поверен земунској фирми "Висан", а коришћен је дозвољени препарат Мослинк и пчелари су, кажу, на време обавештени. Могуће да ипак није изабран прави тренутак. 

"Пошто смо у зениту багремове паше веома важне и најважније за пчеларску популацију, молим овога пута локалне самоуправе да одложе третмане из ваздуха крпеља и комараца, јер тиме остајемо без излетница, а пчелари ће остати без приноса", апелује председник удружења "Сачувајмо пчеле" Дејан Марковић.

У удружењу "Сачувајмо пчеле" тврде да је највећа опасност за пчелиња друштва запрашивање семена и биљака системским инсектицидима који се купују на црно, као и запрашивање биљака у цвету, што је законом строго забрањено. Примећена су спорадична тровања пчела на уљаној репици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи