Скуп у Грачаници поводом Светског дана слободе медија

Светски дан слободе медија обележава се у Грачаници скупом који је организовало Удружење новинара Србије на Косову и Метохији.

На космету је од 1998. године убијено и нестало 14 новинара. Међу њима је приличан број Срба. Њихова судбина још није расветљена.

На протестном скупу у Грачаници затражено је да полиција и тужилаштво истраже и процесуирају све нападе на новинаре и њихову имовину.

Захтева се и поштовање права на употребу српског језика, права на обезбеђивање превода на свим догађајима које организују приштинске институције, посебно у косовској скупштини, у којој превода има само када су на седницама присутни српски посланици.

Председник УНС-а на КиМ Будимир Ничић захтева да специјални суд за ратне злочине случајеве несталих и убијених новинара који су у његовом мандату третира као посебне случајеве. 

"Да тужилаштво у Приштини и Еулекс покрену истраге о отмицама и убиствима које нису у мандату специјалног суда и да о томе благовремено обавесте јавност", захтева Ничић.

На скупу новинара медија на српском био је и представник асоцијације која окупља медије на албанском језику. Захтеви новинара и Срба и Албанаца су слични.

"Данас смо овде да дамо један глас, да некажњивост претњи и напада на наше колеге морају да се заврше. Тужилаштво, полиција и суд да буду што ефективнији", каже Петар Чолаку из Асоцијације новинара Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво