Шта све дигитализација доноси на тржиште рада?

Према анкети о радној снази из трећег квартала прошле године, готово четвртина запослених ради атипичне послове као што су лизинг радне снаге, рад од куће или уговор на одређено време. Незванично, више од сто хиљада људи у Србији ради на интернет платформама.

Поред новог запошљавања дигитализација смањује број запослених, продужава радно време, доноси неплаћене прековремене сате, лошије услове рада и мање уплате социјалних давања а у пензију се иде све касније, кажу у Самосталном синдикату Србије. У Влади кажу да нове технологије и процеси неће смањити број запослених.

Већина људи на интернету ради више од 60 сати недељно, а половина прековременог рада им није плаћена. Један од највећих проблема са атипичним пословима јесте то што имају умањене доприносе или уплата зависи од њих самих.

"То озбиљно дугорочно прети угрожавању институција социјалне заштите, односно урушавању и фонда за пензијско и такође и здравственог фонда, а истовремно значи и да ће ниво услуга бити јако низак - мислим на здравствене услуге", каже Светлана Манчић из Савеза самосталних синдиката Србије.

И у Немачкој имају сличне проблеме, али због недостатка квалификоване радне снаге успевају да редовним преговорима, штрајковима и протестима спречавају ширење атипичног рада. О радном времену преговарали су за железницу, Телеком, металуршки и хемијски сектор.

"Предложили смо, и то је усвојено, да се скрати радно време, а за узврат се обезбеђује већи број радних места. Послодавци су тражили да будемо флексибилнији и радимо у сменама или током празника и викендом", каже Ерих Волф из Немачког савеза синдиката ДГБ.

Дигитализација захтева стално учење нових вештина, али и смањује број запослених, кажу синдикалци, а први на удару су послови трговца, благајника и шалтерског радника, што код нас њачешће раде жене.

Влада је основала Националну академија за јавну управу за сталну обуку кадрова, а у њеној Канцеларији за информационе технологије и електронску управу тврде да дигитализација неће смањити број запослених.

"Напротив, то само значи да ће мање времена трошити на старим административним пословима а да ће више времена имати за неке нове и креативније послове", каже Михајло Јовановић из Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

Тек ћемо видети шта све дигитализација доноси у свет рада, али до тада синдикати траже да им се изменом законодавства дозволи да организују и атипично запослене, који су сада невидљиви и званичној статистици и синдикатима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво