Који су узроци повреда на раду у Србији?

Цео свет данас обележава дан безбедности на раду. Ресорно министарство најављује нови, модернији закон. Појединцима и компанијама који су највише урадили на заштити радника додељена су признања.

У прва три месеца ове године у Србије је од повреда на раду смртно страдало 11 људи, највише у грађевинарству и прерађивачкој индустрији. Најчешћи узрок повреда су – непоштовање мера безбедности, некоришћење заштитне опреме и непажња.

Живко Топаловић, директор "Контитек флуид Србија" каже да је било препоручено да се користе рукавице које иду до лакта.

"Било је препоручено да се користе рукавице које иду до лакта. Ја онако мислим шта ће ми рукавице до лакта, дајте неке лакше, краће, лакше ми је и тако. И приликом узимања тих делова са пећи ја сам се опекао, и сада имам један ожиљак. Значи нисам поштовао правила тада", наводи Топаловић.

Превенција је најуспешнија кроз обуку и представљање добре праксе.

Снежана Божиновић, директорка "Екостеп пелет д. о. о." рекла је да се чини све да то буде максимално успешно и безбедно за сваког радника, да има довољно простора, средства за рад, да буде оспособљен.

Скупови за промовисање заштите на раду и спречавања од мобинга постигли су највећи ефекат. Зато је награђен синдикат запослених у финансијским институцијама.

Вера Радовановић из БОФОС-а, синдикат финансијског сектора каже да је едуковано 80 синдикалних представника.

"Ми смо едуковали 80 синдикалних представника како да се суоче са мобингом, одштампали смо две вредне брошуре у вези превенције злостављања на радном месту", наводи Радовановићева.

Технолошки развој довео је до тога да скоро четвртина запослених ради на атипичним пословима, у условима који нису безбедни. То је рад од куће у гаражама и неусловним просторијама или рад на лизинг за који радници најчешће нису оспособљени.

Зоран Ђорђевић, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања каже да је циљ коме се тежи смањење броја повреда на раду.

"Циљ коме тежимо је смањење броја повреда на раду.Због тога ће Министарство и Управа за безбедност и здравље на раду бити посвећени промоцији безбедности и здравља на раду, а наша мисија је унапређење система којим се достижу највиши стандарди безбедности и здравља на раду", каже Ђорђевић.

Обавеза послодавца је да омогући безбедан и здрав рад, а та улагања унапређују и фирме и добробит запослених. Промена свести радника да прихвате правила о безбедном раду је најважнији задатак, посебно јер се се већина повреда и професионалних болести може спречити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво