ОШ "Милан Ракић" пример добре праксе у превенцији вршњачког насиља

Превенција вршњачког насиља не значи да се о њему говори само када у јавности одјекне вест о инциденту међу децом, већ да се стално указује на проблеме, али и добре примере. То је и порука кампање РТС-а и Министарства просвете "Буди друг, спречи насиље". Управо то годинама ради школа "Милан Ракић" у Београду и последњу недељу априла посвећује промоцији ненасиља.

Ђаци и директор у шаховској симултанки. Спорт је и овде више од игре.

Организоване су трибине и са родитељима, а представљени су резултати радионица на тему ненасиља, у којима су и представници МУП-а. Годинама су им гости и ђаци из других школа.

"Обично оно што школе раде је да се такмиче у неким активностима. Ми смо једни другима конкуренти, ривали, а у ствари деца воле да сарађују и да се друже, тако да то шири неку позитивну енергију међу децом", указује психолог Марина Бунчић.

Традиција недеље ненасиља дуга је осам година, а показала се и те како делотворном.

"Показало се да ми у току те недеље нисмо имали ни најмање инциденте у школи, деца се радују, јер она то праве, њихове идеје су ту, она то воле. Једноставно, децу морамо упослити", напомиње директор ОШ "Милан Ракић" Душко Витомировић.

Некада двориште, сада сајбер простор. Зато је добра свака активност која их одвлачи од онога што им највише испуњава слободно време: мобилних телефона. Ова недеља посвећена је превенцији од дигиталног насиља.

"То је оно слање слика, увредљивих коментара, оснивање хејтерских група где омаловажавају некога и то може да повреди некога толико да долази до одлучивања на самоубиство. Стално то мора да им се понавља и у томе морају да учествују и родитељи", истиче професорка информатике Лидија Дрманић.

Колико је мисија дружења и повратка старој доброј игри и овај пут успела, оцењују најмлађи.

"Мени је јуче било супер и то што су показали да су играчке и лутке боље од глупих телефона и компјутера", каже један ученик.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи