Дониран апарат за откривање срчаних мана код деце

ГАК Народни фронт, прво је од 23 породилишта у Србији, којем је Компнија "Нова слога", произвођач минералне воде МгМивела, донирала пулсни оксиметар, апарат за рано откривање озбиљних срчаних мана код новорођенчади.

Вршилац дужности директора Народни фронт Жељко Миковић рекао је да откривање цијеногених, озбиљних срчаних мана код новорођенчади захтева хитну дијагностику и збрињавање и да је зато од кључне важности да се проблем на време открије и лечи.

Апарат је, подвлачи, неинвазиван и даје тачну информацију одмах.

Начелница неонатологије у Народном фронту Мирјана Рашчанин каже да породилиште има један овакав апарат, али да је позитивно што ће имати још један како би што више деце било правовремено упућено на кардиолошке прегледе, а успешност њиховог лечења и квалитет живота побољшани.

"Овим апаратом се омогућава и раздвајање проблема код деце који крећу са цијанозом, а могу бити и респираторне природе или хипотермија или инфекција. Тако ћемо разјаснити да ли је у питању срчана мана или неки други проблем", навела је Рашчанин.

Преглед апаратом може да се уради и у првих 24 сата живота, додаје она, али се за сада обавља само на деци код којих се увиди проблем.

"Далекосежна идеја је да се преглед обавља на свој деци, али не значи сваки шум код детета да оно има срчану ману, то проверавамо овим апаратом", казала је она.

Помоћница у Сектору за јавно здравље и програмску здравствену заштиту министарства здравља Весна Књегињић каже да, на срећу, мали проценат деце има срачану ману, али да је значај апарата велики.

Драгана Пузовић представница компаније "Нова слога" из Трстеника рекла је да се та компанија одлучила на донацију апарата који се управо бави срчаним обољењима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво