Центар за ментално здравље – бесплатна психотерапеутска помоћ грађанима

Клиника за психијатријске болести "Лаза Лазаревић" отворила је недавно први Центар за ментално здравље и то на несвакидашњем месту – на 20. спрату "Београђанке". Далеко од болнице, грађани могу бесплатно и без заказивања да консултују стручњаке о свом менталном здрављу. Овакви центри већ постоје у Нишу, Вршцу и Кикинди.

Вршилац дужности директорке Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" доц. др Ивана Сташевић Карличић каже за РТС да је од 524 особе које су до сада дошле у Центар за ментално здравље, њих 108 први пут имало контакт са неким професионалцем из домена менталног здравља.

"Највише се људи жале на несаницу и поремећаје расположења, старији суграђани се највише жале на проблеме са памћењем и на проблеме са Паркинсоновом болешћу, а долази и пуно родитеља који имају проблеме са злоупотребом психоактивних супстанци код деце", навела је Сташевић Карличићева.

Указала је да долази пуно људи из унутрашњости што, како каже, намеће потребу да се мрежа центара за ментално здравље шири, не само у Београду већ и у целој Србији.

Истакла је да нема заказивања, нема чекања, није неопходна здравствена књижица и нема плаћања за пружене услуге.

"Оно што се овде добија то је психотерапија од стране сертификованих психотерапеута, која је иначе јако скупа, овде је можете добити потпуно бесплатно захваљујући напорима Министарства здравља и локалне самоуправе, односно града Београда, да промовише ментално здравље и учини све за превентиву како бисмо учинили Београд здравијим градом", рекла је Сташевић Карличићева.

Нагласила је да оно што разликује Центар за ментално здравље од институције је што се налази у самом градској језгру, у једној великој пословној згради која нема везе са психијатриjском институцијом.

"Овде дошавши људи се срећу са обичним пословним људима, нема стигме, нема етикетирања, нема дискриминација, нико не зна да сте били код психијатра ако ви већ не желите да они то знају", закључила је Сташевић Карличићева.

Лончар: Отворити што више Центара за ментално здравље

Министар здравља Златибор Лончар обишао је први Центар за ментално здравље у Београду, који је отворен прошлог месеца, и поручио да ће министарство подржати отварање што више таквих центара у Србији.

Лончар је истакао значај отварања Центра у згради "Београђанка" у којем грађани могу да се посаветују са стручњацима о свим проблемима везаним за ментално здравље.

"Живи се изузетно брзо, а статистике и предвиђања Светске здравствене организације говоре да ће бити све више оних којима је потребна помоћ у очувању менталног здравља. Не желимо да чекамо да дођемо у такву ситуацију, па да се тек тада организујемо због чега смо и отворили овај Центар", рекао је Лончар.

Министар је навео да Центар ради сваког радног дана од 9 до 18 часова и да помоћ пацијентима пружа тим стручњака састављен од психијатара, психолога и терапеута.

"Највећи део проблема се решава овде, а ако се процени да је потребно болничко лечење, пацијент ће бит упућен у адекватну здравствену установу где ће одмах бити прегледан и врло брзо ће му бити одређена терапија", навео је Лончар.

Додао је да је за првих месец дана рада више од 500 грађана посетило Центар, а да је њих 110 први пут затражило стручну помоћ.

"Грађанима је обично непријатно да посете установе као што је Клиника 'Др Лаза Лазаревић', а очигледно им одговара да дођу на овакво место, нико их не пита где и зашто иду, а долазе на праву адресу где могу да добију помоћ", истакао је Лончар.

Центар за ментално здравље на 20. спрату "Београђанке" са министром су обишле директорка Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" Ивана Сташевић Карличић и председница општине Савски венац Ирена Вујовић, којој је Лончар захвалио на помоћи коју та општина пружа установама за ментално здравље.

Истакао да је општина Савски венац у претходном периоду организовала највише трибина и радионица везаних за ментално здравље.

"Мислим да ова сарадња треба да се настави, јер ћемо тако највише помоћи грађанима који се стиде и одлажу да оду код психијатра. Желимо да их охрабримо да дођу овде или на слично место где са стручњацима могу много брже да реше све психичке дилеме", закључио је Лончар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара