Салаши – највеће туристичко благо равнице

Почетком 18. века, више од половине становништва у Војводини живело је на салашима. Само је у Сомбору, од 30.000 становника, скоро 12.000 одабрало паорски живот, показује попис из 1910. године. Већина салаша је урбанизована, а само ретки су сачували свој аутентичан изглед, где на истој земљи, на којој су им укорењени преци, живи десета или једанаеста генерација потомака. Осим пољопривреде, већина се данас бави туризмом.

Салаш породице Хорњак изграђен је 1901. године. На њему је живело неколико генерација које су се, углавном, бавиле пољопривредом. Аранка је имање наследила од свог деде, а пре десетак година одлучила је да се бави туризмом.

"Сам салаш је исти као пре 100 година. Главне зграде нисмо мењали. Имали смо ту срећу да су моји преци сачували стари намештај. Мој тата и ја смо препознали да ће то бити добро", каже Аранка.

Син Никола, након завршетка студија у Новом Саду, решио је да се врати на свој салаш. Његова љубав су машине и пољопривреда.

"Ја сам цео живот на салашу, ту сам се играо и умазао се у блату. Све што дете доживи на салашу, ја сам то овде доживео са мојим млађим братом, тако да нисам имао дилему чиме ћу се бавити у животу", објашњава Никола Мијић.

Најстарији члан домаћинства је Аранкин отац Шама, кога сви овде зову – дида. Бригу о имању одавно је препустио ћерки, зету и унуцима.

"Моје је ту да скупим јаја, нахраним овце", каже Шама. У последње време савете, каже, слабо даје, јер их нико не слуша, а ни он, наводи кроз осмех, неће никога да слуша.

Први салаши изграђени почетком 18. века

Сомбор је некада био војни шанац, па је једини град у Војводини који је у потпуности окружен са чак 14 великих салашких насеља.

"Већ око 1775. године у Сомбору је било око 450 салаша у 15 салашких насеља, да би до половине 19. века тај број порастао на преко 1.200 салаша. Око 40 одсто свих кућа пописаних 1873. године у Сомбору односило се на салаше", наводи Милан Степановић, историчар из Сомбора.

Само ретки сачували су свој аутентичан изглед.

Први салаши у Војводини изграђени су почетком 18. века, највише их је било између два светска рата – чак око 11.000. Највише у Бачкој и средњем Банату.

Данас их је остало тек шездесетак, али су и даље, кажу њихови власници, највеће туристичко благо равнице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво