Борба за више беба: Помоћ родитељима, награде послодавцима

По просеку година, шеста смо по старости нација у Европи. Како би се та статистика променила, из ресорног министарства најављују подстицајне мере за фирме које воде одговорну популациону политику. РТС је проверавао на какве привилегије би одговорни послодавци могли да рачунају.

"Породица мора да буде јака, да би и држава била јака" – то је принцип којим се више од две деценије води породична, текстилна фирма "Стефан" из Ивањице. Више чланова фамилије Стефановић чува традицију са осталим радницима.

"Сматрам као да је моје, искрено, тако и радим," каже радница Даниела Ковачевић.

Милош Стефановић из те фирме објашњава да за треће дете дају хиљаду евра већ 25 година.

"Имамо у фирми породицу која има четворо деце, ту дајемо 1.500 евра. На последњој прослави смо истакли кандидатуру и за пето дете. То не сматрам трошком него улагањем у наше људе. Просто, ако је човек задовољан – онда даје најбоље резултате", рекао је Стефановић.

Ипак, за већину полодаваца основни циљ је профит, док бригу о породицама запослених препуштају другима.

Министарка задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић наводи да треба стимулисати компаније.

"Треба их стимулисати или награђивати и то онако како саме компаније буду предложиле – или држава да омогући пореске олакшице, или да дâ одређене субвенције, или да брине о производу било да је интелектуални, било да је физички, заједно са послодавцем", рекла је Ђукић Дејановићева.

Мирослав Милетић из Привредне коморе Србије предлаже увођење посебне пореске политике.

"Примена једне другачије, специфичне пореске политике – од набавке средстава за бебе до смањења пореза на део зараде. Потребно је да нађемо баланс у демографској политици и социјалној политици, у раду и запошљавању – да зауставимо ове негативне процесе", рекао је Милетић.

Која су права запослених? 

Пракса показује и да запослени неретко не знају шта им по Закону о раду следује када оснивају породицу.

"Ако родитељ има дете до три године, он не може да ради прековремено нити ноћу ако не да сам сагласност за то. Поред фиксног радног времена постоји могућност варијабилног радног времена, дакле избора смене. Постоји могућност рада од куће, скраћеног радног времена", навела је министарка.

За оне које воде бригу о породицама својих запослених, припремају се и награде.

Дугорочно – план је сертификација компанија. За сада нам је најближи словеначки модел. Послодавац има "чекинг листе", и све што ради као пронаталитетне мере бодује се за сертификат који ће му донети олакшице у пословању.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи