Први пут код нас урађена операција метастаских болести на плућима

На Институту за онкологију и радиологију Србије први пут код нас урађена је операција метастаских болести на плућима. Према подацима Светске здравствене организације, та операција не ради се ни у свим најелитнијим светским здравственим установама.

Пре две године, Јелени Ђаковић, инжењерки из Неготина, рутинским прегледом откривен је рак јајника. Два пута је оперисана у родном граду, а трећи пут метастазе на плућима на онкологији у Београду.

Лекари кажу да су резултати изузетно добри.

"Ја се осећам одлично, тако да сада могу нормално да се крећем и планирам да попијем кафу после", каже Јелена Ђаковић.

Грудни хирург Института за онкологију и радиологију доктор Дејан Стојиљковић објашњава поступак операције.

"Уклањају се све видљиве метастазе, зато се зове циторедуктивна и уз помоћ посебне машине уноси загрејани раствор цитистатика цисплатине на 42 степена, продире неких два милиметра у ткиво и на тај начин убија остале малигне ћелије", наводи Стојиљковић.

Та метода се примењује код карцинома плућне марамице, код рака јајника са метастазом на плућима и код карцинома осетљивих на хемотерапију.

"Надамо се да ћемо још више хирурга обучити да могу да изведу ту операцију, да не мора само овде да се изводи, него да може бити доступна и у другим центрима по унутрашњости. Не може се радити баш у свакој болници, захтева високоспецијализоване болнице, па се надамо да ће послати све лекаре да и они усаврше, односно науче, ову методу", истиче др сци. мед. Срђан Николић, хируршки онколог Института за онкологију и радиологију.

Операција траје око пет сати. На операцију на Институту чека још неколико пацијената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи