Уручена признања Зелени и Црни лист

У акцији "Тражимо загађивача и заштитнике животне средине", коју организују Радио Београд 2 и Покрет горана Војводине, додељена су признања Црни и Зелени лист за 2017.

Најстарије еколошко признање у Србији осмишљено је пре 35 година, са циљем подизања свести о значају заштите, указивања на проблеме и могућа решења у области заштите животне средине.

Покренут је еколошки магазин "Чекајући ветар", Другог програма Радио Београда и Друштва за чистоћу ваздуха.

Већ три и по деценије загађивачи су етикетирани и јавно прозивани, а заштитници и њихова дела промовисани. Последњих девет година, партнер Радио Београду 2 у овој акцији је Покрет горана Војводине.

Своје предлоге за загађивача и заштитнике животне средине дали су новинари еколошких рубрика штампаних, електронских и интернет медија из читаве Србије, као и удружења, организације, институције и појединци.

Ове године Зелени лист су добили:

– Савез месних заједница Темска, за упорну борбу против изградње мини хидроелектрана на Старој планини;

– Сабахудин Абдагић и Милорад Бабић из Сјенице, за организовање чишћења и очување Пештерског поља;

– Научно-истраживачко друштво студената биологије и екологије "Јосиф Панчић" из Новог Сада, за низ успешних акција у заштити природе и животне средине;

– Удружење УГРИП из Новог Сада, за континуиране акције чишћења барутних магацина Петроварадинске тврђаве;

– Грин фест, за допринос да Београд буде на светској мапи зелених престоница;

– Емисија "Знање - имање", за дугогодишње промовисање заштите животне средине и образовање гледалаца;

– Миливој Миле Вучановић, за изузетну посвећеност очувању живог света Вршачког брега;

– Основна школа у Високој - Ђачка задруга "Звончић", за живот и рад у природи и за природу;

– Агенција Сити маркетинг центар из Ниша, за оплемењивање сивог насеља "Милка Протић" сађењем јелки и породица Возар, за три деценије бављења органском производњом поврћа и стечено поверење потрошача.

– Специјална признања добили су Горан Триван, за вишедецинијску посвећеност екологији и Мирослав Михајловић, за четрдесет година рада у области заштите и унапређења животне средине у Покрету горана Србије.

Црни лист припао је компанији "Степ транс" из Новог Сада, због држања неколико десетина пута веће количине опасног отпада од оне за коју су имали дозволу.

Признања су додељена у свечаној сали Гимназије у Сремским Карловцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво