Триван: Проблеми у заштити животне средине постали комплекснији

Министар заштите животне средине Горан Триван је свечано отворио "Недељу одрживог развоја", манифестацију коју, поводом Дана Планете, по први пут организује Факултет политичких наука Универзитета у Београду заједно са студентима мастер програма Еколошка политика.

Министар Триван се осврнуо на питање заштите животне средине као једног од суштинских питања опстанка цивилизације и света у богатству и разноликости каквог га познајемо, саопштило је ресорно министарство. 

"Питање еколошке етичности у начину живота савременог човека, повезано је с тим у којој мери развој који се базира на трошењу ресурса и трци за профитом, води човечансто у правцу где људи у ствари не желе да иду", истакао је Триван. 

Свет је постао глобалан, а проблеми у заштити животне средине сложенији и комплекснији, обухватајући све друштвене сфере. 

"Поред енергетске безбедности, данас је посебно актуелно питање еколошке безбедности. Земља која нема еколошку безбедност, не може остварити ни своју самосталност. Заштита животне средине постаје инструмент за утицај у међународним односима, средство принуде за постизање циљева у односу на побеђене земље и нације. Србија то разуме, и зато се питању еколошке безбедности односимо с посебном пажњом", нагласио је Триван.

Изражавајући задовољство због ангажованог и креативног приступа студената ФПН-а заштити животне средине и природе, министар је закључио да ће се циљеви одрживог развоја брже постићи, уколико свако да свој лични допринос, променом својих навика и одговорнијим односом према свом животном окружењу и природи. 

Амбасадор Краљевине Данске у Београду Андерс Кристијан Хаугор који је присуствовао отварању, изразио је спремност да развијањем сарадње, Србији буду пренета напредна искуства и знања у области заштите животне средине ове развијене европске земље.

Недеља одрживог развоја на ФПН-у одржава се до 26. априла и обухвата различите садржаје и догађаје научног и промотивног карактера. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се