Вукосављевић отворио изложбу "Кеманкеш" у Београду

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић отворио је Изложбу турског стреличарства "Кеманкеш" у Великој галерији Дома Војске Србије, којој је присуствовао Билал Ердоган, син председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Ердоган млађи је нагласио да је изложба велики доказ да председник Србије Александар Вучић и председник Турске Реџеп Таип Ердоган имају своје визије о будућности сарадње две земље.

"Ова изложба у Београду је први доказ те сарадње Србије и Турске. Култура нам за разлику сукоба служи за сарадњу два друштва у чему је ова изложба први корак. Данас ћемо кроз културу доказати да и даље имамо снаге за пријатељство две државе и колико је велико и јако пријатељство да лидера Вучића и Ердогана. Важна је сарадња између две државе јер она спаја народе. Верујем да ће лидери допринети тој сарадњи која је данас почела овом изложбом", казао је син турског председника.

Он је додао да разноликост и богатство светске културе треба приуштити свима јер ће тада сви имати бољу и лепшу будућност.

"Захваљујем се свим организаторима изложбе и надам се да је ова манифестација корак напред у бољу будућност. Захваљујуем се и председницима Вучићу и Ердогану за овако диван сусрет две државе и културе" казао је Ердоган млађи.

Изложба је реализована у сарадњи Етнографског музеја у Београду и Фондације стреличара из Истанбула уз подршку Министарства културе и инфомисања Републике Србије и Министарства одбране Републике Србије.

Поставка изложбе садржи оригиналне примерке стреличарског оружја из селџучког и османског периода као што су лукови, стреле, штитови, штитови за зглобове, футроле за чување лукова и стрела, као и бројна пратећа опрема.

Поред експоната изложене су и фотографије и записи који прате развој ове војне и спортске дисциплине.

Министар Вукосављевић је напоменуо да му је велико задовољство што је у прилици да отвори тако вредну изложбу.
"Ово је важан и велики дан за односе у области културе између Србије и Турске. Желим да изразим задовољство што је сарадња између Турске и Србије веома добра и верујемо да ће како време пролази бити све боља и боља. Потези који су дешавали, наша интезивна сарадња и низ програма сведоче не само о добрим односима у области културе већ о изузетном високом нивоу добрих односа уопште", казао је Вукосављевић.

Он је оценио да многи квалитетни пројекти из области културног наслеђа, али и из области савременог ставралаштва чине односе две земље изузетним.

"Министарство културе и информисања ће се са својим пријатељима и колегама из Турске наставити да се залаже да та сарадња и у будуће буде на високом нивоу", казао је Вукосављевић.

Министар је напоменуо да ова импресивна изложба о турском стреличарству, говори свима, као једна светла прича о историји светске културе, да нема значајне појаве у историји која је оставила свој квалитет да зрачи кроз време уколико иза ње нису стајали дух и врлина.

"Направићу једну познату историсјку паралелу. Лук и стрела са једне и мач са друге стране, оружија су која људска цивилизација дуго познаје али скоро никада и нигде уметност израде и руковања мачем и уметност израде и руковања луком и стрелом нису досигле такве врхунце, као што је то био случај у историји Јапана и Турске", навео је министар.

Додаоје да упознајући дубоку, сложену и богату историју стреличартва у Турској и веома високе занатске врлине које су допринеле да ова ствар буде истакнута на тај начин, ми заправо не упознајемо само оружије и технику руковања оружјем, већ велики и значајан дух који је био особеност отоманске цивилизације.

"Тај велики и креативни дух оставио је значајна дела у области архитектуре, писане речи и књижевности", казао је Вукосављевић.

Минстар трговине туризма и телекомуникација Расим Љајић је напоменуо да Турска и Србија никада нису били у бољим односима.

"Ти односи су у прошлости имали успоне и падове. Ишли би корак напред па два корака назад. Чини ми се да је процес унапређења односа започео пре три године. На политичком и нарочито на економском плану. Лични односи председника Вучића и Ердогана су дали позитиван сигнал за економски и трговински развој...Ми смо достигли робну размену која је до пре неколико година била незамислива од око милијарду евра. Циљ је да се у наредним годинама та размена повећа до вредности две милијарде евра. Наш интерес је да имамо што више турских инвеститора и улагача и да подржимо инфраструктурне пројекте о којима је било речи за време посете председника Турске Србији. Ту пре свега мислим на изградњу ауто-пута Београд-Сарајево. Очекујем да турски туристи и даље буду међу најбројнијима у Србији" казао је Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи