Модерни стамбени комплекси – све на једном месту

Према подацима Завода за статистику о броју издатих дозвола у фебруару 2018. број станова већи је за чак 133 процента него пре годину дана. После вишегодишњег пада због економске кризе у Србији се бележи не само пораст грађевинске активности, него и квалитетнија станоградња и веће интересовање инвеститора. На данас завршеном Сајму грађевинарства први пут су се као посебна група представили урбанисти и архитекте.

Арена инвестиција у архитектури и урбанизму окупила је архитекте, урбанисте и инвеститоре са иновативним приступима градњи.

"Да се направе нека паметна решења, одржива решења, еколошке зграде, еколошки урбанизам и да буде приступачно становање", објашњава Татјана Мрђеновић из Балканског архитектонског бијенала.

После деценија нелегалне градње, коначно се све више уважавају и захтеви струке у пројектовању и осмишљавању насеља.

"Човекомерност, враћање природе у градски амбијент, све се више враћа у граду и тенденција кондоминијума – неких затворених контролисаних стамбених целина које су лепо уређене, имају своје одржавање, имају садржаје за децу", рекао је архитекта бироа "Архипро" Милош Петровић.

Од бетонских спаваоница до разноразних садржаја

Највећа грађевинска активност око 50 одсто, је у београдској области. Док је некад Нови Београд називан бетонском спаваоницом, данас се тамо граде стамбени комплекси са свим садржајима.

"Зграде су укомпоноване са јавним просторима у којима су интегрисани зеленило, простор за одмор, дечја игралишта, кафеи. Становници из других блокова долазе ту да уживају, да се одмарају", истиче др Љиљана Благојевић, архитекта Дека инжењеринга.

Иако је последњих година пао, укупан промет стамбених непокретности нови квалитетни станови одлично се продају.

"Савремени брзи темпо живота диктира да једно комплетно насеље у коме треба људи удобно да живе,  треба да има одређене садржаје који ће им обезбедити тај удобан живот. Они инвеститори који су препознали модерне захтеве тржишта и заправо формирали ту врсту пројектних задатака према својим архитектама – они успевају на тржишту", указује Душица Гаковић из новобеоградског Блока А. 

У новим стамбеним комплексима станови се продају и пре завршетка градње. Просечна цена квадрата у Београду у новоградњи повећана је пет одсто у претходних годину дана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи