Пресађивање органа – значајна улога Хеликоптерске јединице МУП-а

Од почетка године девет породица је дало сагласност за пресађивање органа њихових најмилијих, а обављене су 24 трансплантације. Током ускршњих празника продужена су четири живота – урађене су трансплантације срца, јетре, бубрега. Део Националне кампање "Продужи живот" постали су припадници Хеликоптерске јединице МУП-а који су потписали донорске картице.

Припадници Хеликоптерске јединице МУП-а многима су помагали. На обележавање свог дана –12. априла, на још један начин показали су да су солидарни. Потписали су донорске картице и постали део Националне кампање "Продужи живот". Картице је потписало више од 20 припадника те јединице, међу којима су и Ненад и Владан.

"Наше ангажовање је на превозу медицинских екипа које врше трансплантацију и на превозу самих органа. Тако да смо у значајној мери упознати шта то значи, и како се спроводе активности у вези са трансплатацијом органа", наводи командант Хеликоптерске јединице МУП-а Владан Косић.

Ненад Недић из те јединице наводи да су током транспорта емоције у другом плану, да се само размишља о томе да се стигне на време.

"Када имате за циљ да некоме пружите или доставите помоћ, емоције су у другом плану. Трезвено размишљање, и жеља да се што пре одреагује, да се помогне, управо нас води ка томе да одлетимо тај лет онако како треба, тако да емоције можда долазе након завршетка лета, када седнете и почнете да размишљате о тим особама којима сте помогли", рекао је Недић.

Током ускршњих празника продужена четири живота

У Ургентном и Клиничком центру опорављају се пацијенти којима су урађене трансплантације.

Током ускршњих празника продужена су четири живота, урађене су трансплантације – срца, јетре, бубрега.

Двадесетједногодишњи Емир из Тутина добио је јетру.

"Захваљујем се породици донора, желео бих да буде још више људи као што су они, да спасу живота другима", наводи Емир.

Др Наташа Петровић из Ургентног центра указује да је то шеста трансплантација јетре у овој години. "Врло смо задовољни, у питању је млад момак који је пре неколико година оболео од аутоимуне цирозе јетре, који је брзо дошао у ситуацију да је озбиљан кандидат за трансплантацију јетре", навела је др Наташа Петровић.

Од почетка године – девет сагласности и 24 трансплантације. Број оних који чекају на спасоносну интервенцију много је већи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво